FAQ

Veelgestelde vragen over de diëtist en voeding

Op deze FAQ vind je veel antwoorden op veelvoorkomende vragen over diëtisten. Dit zijn vragen die veel van onze cliënten aan ons stellen. Wij zetten ze graag voor je op een rij!

Over de diëtist

Nee, de diensten van de diëtist zijn vrij toegankelijk. Dan moet het wel gaan om dieetadvies. Spelen er echter medische zaken, dan heb je een verwijsbrief met een medische indicatie nodig van de (huis-)arts of specialist. 

Een doorverwijzing krijg je altijd via je huisarts. 

Uit de standaard basisverzekering krijgt u 3 uur dieetadvies per jaar vergoed. Een diëtist geeft voorlichting en advies over voeding en eetgewoonten, met een medisch doel. Bekijk ook deze pagina over de vergoeding van de diëtist.

Iedereen heeft recht op een diëtist, tot max 3 uur dieetadvies per jaar. Indien meer nodig dan heb je altijd een doorverwijzing van de huisarts  of ketenzorg nodig.

Bij Voedingsadviesburo de Winter horen we deze vraag vaak. Diëtist, voedingsdeskundige, gewichtsconsulent, voedingstherapeut. Al deze beroepen houden zich bezig met voeding, maar verschillen toch nog behoorlijk van elkaar.

Een diëtist is een specialist op het gebied van voeding, zowel bij ziekte als gezondheid. Je kunt bij een diëtist terecht voor begeleiding bij het ondergewicht, overgewicht of obesitas. Maar ook voor advies bij medische klachten zoals een diabetes, een hoog cholesterolgehalte, hoge bloeddruk of bijvoorbeeld darmklachten.

De combinatie van voeding en medische achtergrond in de opleiding Voeding en Diëtetiek maakt dat een diëtist niet alleen veel weet van eten, maar ook medische kennis heeft. Aan de hand van jouw persoonlijke situatie, mogelijkheden, voorkeuren en medische klachten, adviseert en begeleidt de diëtist je naar een ander eetpatroon. Vaak gebeurt dit door dieper in te gaan op iemands eetgewoonten maar ook de beweeg- en leefgewoonten komen aan bod.

Staat jouw antwoord er (nog) niet bij?

Neem gerust contact op!

Op deze FAQ vind je veel antwoorden op veelvoorkomende vragen over diëtisten. Staat jouw antwoord er niet tussen? Wacht niet te lang en neem gerust contact op met één van onze dieetspecialisten!

Foto Mark Mesman