Home » Eetproblemen
Eetproblemen
Wat zijn het en wat kun je er tegen doen?
Veel mensen hebben in een bepaald stadium van hun leven in meer of mindere zin last van eetproblemen. Sommigen hebben dit als ze kind zijn, maar ook vaak als volwassene. Wat zijn het eigenlijk en wat is het verschil met bijvoorbeeld een eetstoornis?
Inhoud
Wat zijn eetproblemen precies?
Er bestaan veel verschillende soorten problemen met eetgedrag. Ze hebben te maken met bijzondere eetgewoonten die betrekking hebben op bepaald soort voedsel of met de relatie tot eten in het algemeen. Vaak liggen er fysieke of mentale oorzaken ten grondslag die eetproblemen veroorzaken. Echter, we willen hier wel de nadruk leggen op het feit dat een eetprobleem niet hetzelfde is als een eetstoornis.
Het verschil tussen een eetprobleem en een eetstoornis
In de volksmond worden beide termen vaak als hetzelfde beschouwd. Toch vinden we het in de praktijk belangrijk om hier onderscheid in te maken. Een eetprobleem hoeft namelijk niet altijd ook een eetstoornis te zijn. Een eetstoornis is namelijk een medische aandoening dat met behulp van een professional, zoals een diëtist. Eetstoornissen worden over het algemeen ook aangemerkt als ernstiger, omdat ze gevolgen hebben op de fysieke en mentale gezondheid. Zo zijn de eetstoornissen anorexia en boulimia eigenlijk het stadium van eetprobleem al voorbij.
Voorbeeld: autisme en eetproblemen
Mensen waarbij er een vorm van autisme is gediagnosticeerd hebben vaak eetproblemen, die niet direct invloed hebben op de gezondheid. Denk bijvoorbeeld aan:
- Een sterke afkeer ten opzichte van bepaalde smaken (zuur, zout, zoet of bitter).
- Het niet (goed) kunnen wennen aan nieuwe producten, recepten of gerechten.
- Weinig gevarieerd eten.
Een eetstoornis die hier vaak mee te maken heeft noemen we ARFID. Via de knop hieronder kun je hier meer over lezen.
Wat kun je er tegen doen?
Eetproblemen zijn heel goed bespreekbaar. Je kunt er dus voor kiezen om met jouw huisarts te praten over waarom je bepaalde problemen met eten ervaart. Op advies van de huisarts kan ook een voedingsdeskundige ingezet worden. Een eetprobleem is nog geen eetstoornis, dus ook over het algemeen gemakkelijker op te lossen.
Leer de verschijnselen van een eetprobleem herkennen
Ervaar jij één of meerdere van onder staande symptomen? Misschien heb jij dan wel last van een eetprobleem.
- Je bent steeds meer met eten bezig.
- Je creëert angst of tegenzin om te eten, of om bepaald voedsel te eten.
- Je bent veel kritischer ten opzichte van jouw lichaam. Je voelt je te dik, terwijl je dat helemaal niet bent (of juist aan de lichte kant).
- Je wilt plots afvallen of veel minder eten.
- Je hebt last van regelmatige eetbuien.
- Je eet niet meer zo gevarieerd als eerst, waardoor je bepaalde voedingsstoffen niet genoeg meer binnenkrijgt.
- Je geniet (bijna) niet meer van eten, ook niet tijdens een speciale gelegenheid.
Veelgestelde vragen over eetproblemen
Wanneer heb je een eetprobleem?
Ervaar jij dat eten minder leuk of noodzakelijk wordt? Heb je het gevoel dat je plots veel moet afvallen? Heb je last van eetbuien? Dit kunnen allemaal symptomen zijn van een eetprobleem. Dit hoeft nog geen eetstoornis te zijn!
Wanneer met een eetprobleem naar de diëtist of voedingsdeskundige?
Praat eerst eens met je huisarts over het probleem. Op advies kun je dan een verwijsbrief krijgen naar de diëtist of een voedingsdeskundige.
Wat is de relatie tussen autisme en eetproblemen?
Mensen met autisme vertonen vaak gedrag dat met één of meerdere eetproblemen te maken hebben. Dit kan veel vormen hebben, zoals afkeer van bepaalde smaken of vaak hetzelfde willen eten. Samen met een voedingsdeskundige kan gekeken worden naar een passend traject om hier mee om te gaan.
Ervaar jij eetproblemen?
Wij kunnen je helpen met jouw voeding
Onze specialisten, waaronder Marit, kunnen jou helpen om stapsgewijs iets te doen om jouw eetprobleem weg te nemen. Neem contact met ons op zodat we met je kennis kunnen maken en met jou mee kunnen denken over een oplossing wat bij jou past.