Eetbuien: een verborgen probleem

Uit onderzoek blijkt dat 40% van de mensen met overgewicht last heeft van emotioneel eten. Oftewel eetbuien: ongecontroleerd eetgedrag als gevolg van spanning, stress, verdriet, PMS of andere emoties. Dat is nogal wat. De kans is dan ook groot dat kennissen of vrienden in jouw omgeving hier ook last van hebben.
Maar het onderwerp eetbuien is jammer genoeg nog een groot taboe. De drempel is hoog om erover te beginnen. Als cliënten bij mij op consult alles eerlijk op tafel durven leggen heb ik daar veel bewondering voor. Uiteindelijk is dat natuurlijk ook veel beter, want als diëtist kan ik mensen die last hebben van eetbuien veel beter adviseren als ik weet dat ze die eetbuien hebben. Als ik weet wat er speelt en op welke momenten het mis gaat.

Is iemand met emotioneel eetgedrag beter af bij de psycholoog?
Welnee! Een bezoek aan de psycholoog is lang niet altijd nodig. Soms kunnen een paar handvatten al helpen om het eetgedrag beter onder controle te houden. Een diëtist of coach kan die handvatten geven.Blijken er toch ernstigere problemen te spelen of blijft het moeilijk het eetgedrag om te buigen? Dan kan begeleiding bij een psycholoog zeker een meerwaarde hebben. En dat kan uiteraard ook in combinatie met begeleiding bij een diëtist. De diëtist kan samen met jou onderzoeken wie jou het best kan helpen en waar jij je prettig bij voelt.

6 tips tegen eetbuien
Wil je de stap zetten om meer controle te houden over je eetgedrag? Hieronder volgen alvast wat tips.
• Vermijd crashdiëten (Sonja Bakker e.d.). Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat dit eetbuien uitlokt
• Zorg voor een gezond en volwaardig eetpatroon (minimaal 1500 kcal per dag!)
• Focus niet op de weegschaal. Dit klinkt logisch maar is voor velen heel moeilijk. Veel mensen met eetproblemen hebben een verstoord metabolisme
• Maak een lijstje van 10 alternatieven die je kan inzetten in moeilijke situaties
• Zorg voor voldoende ontspanning
• Wees aardig voor jezelf. Ga jezelf niet veroordelen!

Natuurlijk is dit alles makkelijker gezegd dan gedaan. Woorden zijn nog geen daden. Maar het is alvast een begin!
Wil je meer weten over emotioneel eetgedrag en wat een diëtist voor jou kan betekenen? Bij Voedingsadviesbureau De Winter zijn diëtisten werkzaam die gespecialiseerd zijn in emotioneel eetgedrag en eetproblemen. Vermeld bij het maken van een afspraak waarvoor je komt, dan kom je vanzelf bij de juiste diëtist met de juiste specialisatie.

Wees aardig voor jezelf
Dat blijft de belangrijkste boodschap, wees aardig voor jezelf. En denk niet ‘nu heb ik het toch al verknald’. Want of je nu 1 ‘foute koek’ neemt of je neemt er 10, dat maakt wel degelijk verschil. Het is niet zwart-wit, je kunt altijd ingrijpen!

De kunst is dat je na een misser de draad weer oppakt.

 

 

Laatste nieuws & blogs

Blog

Ik eet uit emotie, en nu?

Enkele maanden geleden zijn we met alle collega-diëtisten van Voedingsadviesbureau De Winter naar de scholing ‘Emotie-eten de baas’ geweest. Interessant én leerzaam. Ik heb altijd

Lees verder »