Eerste suikermaxdag 2023 komt er aan; hoeveel suiker krijg jij (teveel) binnen?

Sinds 2019 houdt Stichting Foodwatch Nederland bij op welke dag wij ieder jaar al aan onze suikerlimiet zitten: de suikermaxdag. Vorig jaar viel de eerste suikermaxdag op 9 juli. Kinderen in de leeftijd van 4 tot 8 jaar hadden op deze dag al de maximale hoeveelheid suiker binnen gekregen voor een heel jaar; en dat met nog een halfjaar te gaan! Kinderen in de leeftijd van 9-13 jaar volgden snel op 26 juli.

Dat we gemiddeld teveel suiker binnenkrijgen, is voor velen wel bekend, maar de suikermaxdag maakt ons heel bewust dat dit écht veel te veel is: vooral bij kinderen.

Waar zitten die suikers allemaal in?

De meeste suikers die we binnenkrijgen, komen uit (ultra)bewerkt eten. Denk aan makkelijke koekjes of repen om mee te nemen naar school of werk, vruchtensapjes en andere suikerrijke dranken, kant- en-klaar-soepen, ontbijtkoek, krentenbollen en ga zo maar door. Al die suikerklontjes tellen op tot een hele berg..

Hoe zorg je dat je minder suiker binnenkrijgt?

Wees vooral bewust van wat je eet en wat je kinderen eten. Kijk op verpakkingen hoeveel suiker een product bevat of gebruik de ‘Kies ik Gezond’- app om te kijken of een product wel of niet in de Schijf van Vijf valt. Drink voornamelijk water of thee en leng een vruchtensapje aan met water. Oh ja, en probeer wat minder uit pakjes en zakjes te koken; het is écht niet moeilijk om zelf een sausje te maken.

Moeite om je suikerintake te verminderen? Behoefte aan meer kennis rondom voeding? Of zoek je begeleiding van een diëtist? Neem gerust contact op met onze receptie: 023-5573344 of mail naar receptie@dewinter.nl

Laatste nieuws & blogs

Blog

Ik eet uit emotie, en nu?

Enkele maanden geleden zijn we met alle collega-diëtisten van Voedingsadviesbureau De Winter naar de scholing ‘Emotie-eten de baas’ geweest. Interessant én leerzaam. Ik heb altijd

Lees verder »