Een dagje mee met de diëtist!

Geschreven door Cilia, Diëtist Voedingsadviesbureau de Winter

Vandaag eens even een andere soort blog, iets luchtigs, iets dat makkelijk leest. Ik krijg vaak de vraag wat voor cliënten ik zie, of we alleen cliënten met overgewicht behandelen. Elke cliënt is verschillend en elke dag is anders! Vandaag neem ik u mee naar een dagje spreekuur van een diëtiste.

Het is woensdag en vandaag heb ik een middag-avond spreekuur. Dit gebeurt eenmaal per week, extra handig voor de werkende cliënt of de schoolgaande student. Ik begin, voor ik op de praktijk aankom, met een huisbezoek. Een mevrouw met onbedoeld gewichtsverlies na een recente ziekenhuisopname. Een aantal weken geleden heb ik mevrouw geadviseerd om te starten met bijvoeding en vandaag kom ik langs om haar huidige gewicht en voedingsinname te evalueren. Ik krijg een pecannoten-broodje aangeboden -en nee- zelfs als diëtist sla ik dat niet af!

Ik rijd door naar de praktijk waar ik een mevrouw verwelkom met een hoge bloeddruk, ondanks haar recente gewichtsverlies van bijna 10 kg. We bespreken het zoutgebruik, slaappatroon, stress en haar liefde voor (oude) kaas. Later op de middag bel ik met haar POH (praktijkondersteuner-huisarts) om mijn bevindingen te delen.

Vervolgens komen er 4 vaste cliënten op het spreekuur, die onder andere bekend zijn met Diabetes type 2 en overgewicht en ik geef advies op het gebied van de inname koolhydraten, de soorten koolhydraten en het belang van voldoende beweging en ontspanning. We stellen samen doelen op en probeer ze te inspireren en motiveren om deze na te streven.

Er komt daarna een jongeman op spreekuur welke ik voor de tweede keer zie. Hij ervaart vermoeidheidsklachten en heeft ondergewicht. Ik heb een persoonlijk voorbeelddagmenu gemaakt voor hem, dat we vandaag bespreken en dat hij mee krijgt naar huis.

Vervolgens komt een mevrouw binnen, die al langer kampte met darmklachten. Met de nadruk op kampte – want zij is nu klachtenvrij! Ze is dolgelukkig. We evalueren haar ervaringen en maken lange termijndoelen om deze fijne resultaten te behouden.

Dan komen mijn collega Angelika en onze diëtist in opleiding, Sabine, binnen. De diëtist in opleiding is klaar met haar afstudeerstage na 20 weken en vandaag heeft zij haar eindbeoordeling. Na een evaluatie van een uur zijn we klaar en is Sabine geslaagd voor haar afstudeerstage!

Voor ik pauze heb, zie ik nog een meneer met dementie en onbedoeld gewichtsverlies en een jongen die deelneemt aan het beweegprogramma FamilyFit! Family Fit is een programma in Hoofddorp en Nieuw-Vennep waarbij jongeren werken aan een gezond gewicht en een gezondere leefstijl.

Tijd om te pauzeren! Mijn collega Angela komt gezellig bij mij zitten. Beiden ons eigen prakkie mee; we hebben gelukkig een koelkast en magnetron op locatie, dus de mogelijkheid om een gezonde warme maaltijd te nemen is er! Angela heeft zelfgemaakte lasagne mee, ik een zelfgemaakte (vegetarische) quinoa salade met veel groenten en pistachenoten.

Na de pauze staan er nog 5 afspraken gepland. Een mevrouw met een te hoog cholesterolhalte, een jongeman met een recente gastric bypass, een jonge vrouw, doorverwezen door de gynaecologe in verband met een te licht gewicht en een meisje dat heel veel aan synchroonzwemmen doet.  Als laatst zie heb ik een afspraak gepland met een meisje van 13 dat graag wat adviezen wilt met betrekking tot gezonde voeding en de sport die ze beoefend: tennis.

De avond vliegt voorbij en voor ik het weet is het half 9. De dag zit erop, ik sluit de computer af en pak mijn spullen. Ik zeg mijn collega gedag en ga op naar huis, waar een lekkere kop thee op mij wacht.

Wilt u na het lezen van bovenstaande blog ook graag een afspraak maken met een van onze diëtisten? Neem gerust contact met ons op. We zijn werkzaam in de regio Noord- en Zuid Holland. De diëtist zit in het basispakket van de zorgverzekering. www.dewinter.nl tel: 023 5573344 receptie@dewinter.nl

Laatste nieuws & blogs

Nieuws

Train jouw buik!

Gewichtheffen, sprinten, kogelstoten, fitness en ga zo maar door. Prestaties spelen hierbij vaak een grote rol. Om een betere prestatie te krijgen, is er best

Lees verder »
Blog

Hersenen en voeding

Je hersenen gebruiken meer energie dan elk ander orgaan in je lichaam. Van iedere hap eten die we eten gaat 20% van de energie naar

Lees verder »
Blog

Histamine intolerantie

In de praktijk zie ik veel cliënten met maag-darm problemen en andere diverse klachten. Een deel hiervan blijkt histamine intolerantie te hebben en reageert heel

Lees verder »