Diëtist

Alles over de diëtist

Gezond eten t.b.v. Te hoog cholesterol
Weegschaal, checken of je overgewicht hebt
Foto Mark Mesman

Wil je gezond eten op een manier die bij jou past? Een diëtist kan jou helpen door een op maat gemaakt voedings- of dieetadvies te ontwikkelen. Hij/zij is deskundige op het gebied van voeding en voedselpatronen. Daarnaast heeft deze voedingsspecialist ook veel kennis over de invloed van gedrag en medicatie op het voedingspatroon. Wanneer je de vierjarige hbo opleiding Voeding en Diëtetiek met succes hebt afgerond, mag je jezelf een ‘Diëtist’ noemen. Lees hier over het verschil tussen een diëtist, gewichtsconsulent en voedingsdeskundige.

Inhoud

Wanneer naar een diëtist?

Diëtisten begeleiden en motiveren mensen bij het volgen van een dieet. Wil je afvallen of aankomen? Een diëtist helpt je om op het juiste gewicht te komen. Veel van onze cliënten ervaren een bepaalde mate van overgewicht, ondergewicht, obesitas of juist een sterk schommelend gewicht. Wij kunnen deze mensen helpen om stapsgewijs tot een gezond gewicht te komen. 

Heb je medische klachten zoals: diabetes, hoge bloeddruk, hoog cholesterolgehalte, ondergewicht, overgewicht, nierziekten, stofwisselingsziekten, voedselallergie of maag-, lever- en darmproblemen? Een diëtist geeft je dan persoonlijk voedingsadvies. Voeding is namelijk sterk gerelateerd aan de vorming en ontwikkeling van allerlei medische klachten. 

Daarnaast helpen diëtisten je ook bij voeding tijdens de zwangerschap, het ondersteunen van (top)sporters en het aanpakken van eetstoornissen. Natuurlijk kun je ook voor voedingsvragen bij een gezond voedings- en eetpatroon bij onze diëtisten terecht. Via de knop hieronder kom je terecht op een overzichtspagina waarop je kunt lezen waarvoor je bij de diëtist terecht kunt. 

team De Winter

Wat doet een diëtist?

Onze diëtisten helpen je onder andere met de volgende zaken:

 • Het ineenzetten van een geschikte voedingscombinatie;
 • Vaststellen van fysieke en mentale gesteldheid van de cliënt op het gebied van voeding;
 • Het uitschrijven van instructie zodat het voor zowel de cliënt als eventueel verzorgend personeel duidelijk is wat het voedingsplan is;
 • Het op tijd signaleren van gezondheidsrisico’s in het eet-en leefpatroon van de cliënt;
 • Ontwikkelen van een persoonlijk voedings- of dieetadvies en hierin begeleiding te bieden;
 • Knelpunten en risico’s constateren binnen het bereiden en serveren van voedsel in organisaties; 
 • Advies geven aan de organisatie om het voedingsproces te verbeteren;
 • Kwaliteitscriteria opstellen over voeding en de bereiding; 
 • Bijeenkomsten geven en spreekuren organiseren om kennis te delen;
 • Trends en ontwikkelingen binnen het vakgebied volgen om nieuwe kennis toe te kunnen passen in het werkveld.

Wat zijn de kosten van een diëtistenpraktijk?

Zorgverzekeraars hebben de tarieven voor consulten vastgesteld. Toch kunnen er kleine verschillen zijn per zorgverzekeraar. Het is dan ook altijd aan te raden om dit even bij je verzekeraar te checken. Over het algemeen geldt:

 • Intakegesprek: €61,26 + €40,84 (individueel dieetadvies)
 • Tweede gesprek: €40,84
 • Vervolgconsulten: €40,84*
 • Toeslag huisbezoek: €21,65

Niet nagekomen afspraken worden wel gefactureerd. De prijs hangt af van de duur van het geplande gesprek. 

* Voor eetstoornissen duurt het gesprek in het begin langer. Daarom zijn de kosten voor vervolgconsulten in dit geval €61,26.

Spreekuur-met-diëtist

Heb je een verwijzing nodig?

Afhankelijk van je zorgverzekeraar kun je een diëtist bezoeken met of zonder verwijzing. Ga je naar een diëtist wegens gezondheidsklachten? Dan is het verstandig om je door een (huis)arts door te laten verwijzen. Dit zorgt ervoor dat de diëtist alle relevante informatie heeft en daardoor goed advies kan geven. Lees meer over verwijsinformatie op onze website. 

Als er geen medische reden is, kunt u zonder verwijzing naar de diëtist. U krijgt dan een intakegesprek waarmee we al uw wensen en verwachtingen in kaart brengen. Ook kijken we of er eventueel gezondheidsfactoren zijn. 

Diëtist vergoeding

In het geval van een geneeskundig doel krijg je vanuit de basisverzekering drie uur voedingsadvies vergoed. Als je gebruik maakt van deze diëtist vergoeding, gaat het van je eigen risico af. Tenzij je een aanvullende verzekering hebt, is het mogelijk dat je meer uren vergoed krijgt. In de ketenzorg is er geen maximaal aantal uren. In het geval van ketenzorg betaal je geen eigen risico. Dit geldt ook voor kinderen tot achttien jaar. 

Heb je geen geneeskundig doel? Dan krijg je het niet vergoed vanuit de basisverzekering, maar je kunt wel een vergoeding krijgen vanuit je aanvullende verzekering. We hebben in 2021 met alle zorgverzekeraars een contract. Vraag bij jouw eigen verzekering naar de voorwaarden die voor jou gelden.

Onze top diëtisten

Elke diëtist beschikt over de basiskennis, maar ook over één of meerdere specialisaties. Op deze manier kunnen we onze cliënten het beste bijstaan. Wil je weten welke diëtist het beste past bij jouw hulpvraag?

Heb jij (dringend) het advies van een diëtist nodig?

Maak dan meteen een afspraak!

De diëtisten van Voedingsadviesbureau de Winter zijn allen erkende, kwaliteit geregistreerde diëtisten!

Onze specialisten, waaronder Cilia, kunnen jou helpen bij het adviseren over en aanpassen van jouw eetpatroon. Zodat jij niet alleen gezonder gaat leven, maar ook lekkerder in je vel zit!

Foto Cilia Driessen