Diëtist

Wil je gezond eten op een manier die bij jou past? Een diëtist kan jou helpen door een op maat gemaakt voedings- of dieetadvies te ontwikkelen. Hij/zij is deskundige op het gebied van voeding en voedselpatronen. Daarnaast heeft de voedingsspecialist ook veel kennis over de invloed van gedrag en medicatie op het voedingspatroon. Wanneer je de vierjarige hbo opleiding Voeding en Diëtetiek met succes hebt afgerond, mag je jezelf een ‘Diëtist’ noemen. Lees hier over het verschil tussen een diëtist, gewichtsconsulent en voedingsdeskundige.

Diëtist met fruit op bureau

Wanneer naar een diëtist?

Diëtisten begeleiden en motiveren mensen bij het volgen van een dieet. Wil je afvallen of aankomen? Een diëtist helpt je om op het juiste gewicht te komen. Heb je medische klachten zoals: diabetes, hoge bloeddruk, hoog cholesterolgehalte, ondergewicht, overgewicht, nierziekten, stofwisselingsziekten, voedselallergie of maag-, lever- en darmproblemen? Een diëtist geeft je dan persoonlijk voedingsadvies. Daarnaast helpen diëtisten je ook bij voeding tijdens de zwangerschap, het ondersteunen van (top)sporters en het aanpakken van eetstoornissen. Natuurlijk kun je ook voor voedingsvragen bij een gezond voedings- en eetpatroon bij onze diëtisten terecht.

Wat doet een diëtist?

 • Het ineenzetten van een geschikte voedingscombinatie
 • Vaststellen van fysieke en mentale gesteldheid van de cliënt op het gebied van voeding
 • Het uitschrijven van instructie zodat het voor zowel de cliënt als eventueel verzorgend personeel duidelijk is wat het voedingsplan is.
 • Het op tijd signaleren van gezondheidsrisico’s in het eet-en leefpatroon van de cliënt. 
 • Ontwikkelen van een persoonlijk voedings- of dieetadvies en hierin begeleiding te bieden. 
 • Knelpunten en risico’s constateren binnen het bereiden en serveren van voedsel in organisaties. 
 • Advies geven aan de organisatie om het voedingsproces te verbeteren
 • Kwaliteitscriteria opstellen over voeding en de bereiding. 
 • Bijeenkomsten geven en spreekuren organiseren om kennis te delen
 • Trends en ontwikkelingen binnen het vakgebied volgen om nieuwe kennis toe te kunnen passen in het werkveld

Kosten diëtist

Zorgverzekeraars hebben de tarieven voor consulten vastgesteld. Toch kunnen er kleine verschillen zijn per zorgverzekeraar.

Intakegesprek: €61,26 + €40,84 (individueel dieetadvies)
Tweede gesprek: €40,84
Vervolgconsulten: €40,84*
Toeslag huisbezoek: €21,65

Niet nagekomen afspraken worden wel gefactureerd. De prijs hangt af van de duur van het geplande gesprek. 
* Voor eetstoornissen duurt het gesprek in het begin langer. Daarom zijn de kosten voor vervolgconsulten in dit geval €61,26.

Verwijzing nodig?

 Afhankelijk van je zorgverzekeraar kun je een diëtist bezoeken met of zonder verwijzing. Ga je naar een diëtist wegens gezondheidsklachten? Dan is het verstandig om je door een (huis)arts door te laten verwijzen. Dit zorgt ervoor dat de diëtist alle relevante informatie heeft en daardoor goed advies kan geven. 

Als er geen medische reden is, kunt u zonder verwijzing naar de diëtist. U krijgt dan een intakegesprek waarmee we al uw wensen en verwachtingen in kaart brengen. Ook kijken we of er eventueel gezondheidsfactoren zijn. 

Diëtist vergoeding

In het geval van een geneeskundig doel krijg je vanuit de basisverzekering drie uur voedingsadvies vergoed. Als je hier gebruik van maakt, gaat het van je eigen risico af. Tenzij  je een aanvullende verzekering hebt, is het mogelijk dat je meer uren vergoed krijgt. In de ketenzorg is er geen maximaal aantal uren. In het geval van ketenzorg betaal je geen eigen risico. Dit geldt ook voor kinderen tot achttien jaar. Heb je geen geneeskundig doel? Dan krijg je het niet vergoed vanuit de basisverzekering, maar je kunt wel een vergoeding krijgen vanuit je aanvullende verzekering. We hebben in 2021 met alle zorgverzekeraars een contract. Vraag bij jouw eigen verzekering naar de voorwaarden die voor jou gelden.

Onze medewerkers

Elke diëtist beschikt over de basiskennis, maar ook over één of meerdere specialisaties. Op deze manier kunnen we onze cliënten het beste bijstaan. Wil je weten welke diëtist het beste past bij jouw hulpvraag?

Diëtist corona

Momenteel kan een bezoek bij een diëtist anders zijn dan u gewend bent door het coronavirus. We vinden het belangrijk dat iedereen gezond blijft. Daarom is het belangrijk dat we ons samen houden aan de hygiëneregels: 

 • Kom alleen naar de praktijk wanneer dat is afgesproken.  
 • Koorts en/of verkoudsheidsklachten? Graag vooraf laten weten, zodat we het consult kunnen omzetten naar een telefonisch consult. 
 • Kom zoveel mogelijk alleen naar de praktijk. 
 • Zorg dat u op tijd naar de afspraak komt. Zo zorgen we ervoor dat er niet teveel mensen tegelijk aanwezig zijn in de praktijk. 
 • Kom zoveel mogelijk met lege handen naar de praktijk, laat mobiel thuis of in uw auto. 
 • We willen u vragen om uw handen te desinfecteren bij binnenkomst in de wachtruimte. 

Samen doen we er alles aan om de verspreiding van corona tegen te gaan. We vertrouwen u erop dat u begrip heeft voor deze maatregelen.

Contact diëtist

Wil je een afspraak maken bij één van onze diëtisten? Via onze online agenda kun je gemakkelijk een afspraak inplannen. Heb je vragen of opmerkingen? Iedere werkdag is De Winter telefonisch bereikbaar tussen 09:00 en 17:30 via 023-5573344. Buiten deze tijden is het mogelijk om een voicemail achter te laten of een e-mail te sturen naar receptie@dewinter.nl. Dan zullen we zo snel mogelijk contact met je opnemen.