Angelika

Angelika Alderden-van der Vecht (1976) is sinds 2009 werkzaam als diëtist bij Voedingsadviesbureau De Winter.

Mensen zien er soms als een berg tegenop om naar de diëtist te gaan, en als ze dan met een haalbaar voedingsadvies goede resultaten behalen is het een enorme opluchting.

Angelika

Medische achtergrond

Voor mijn opleiding voeding & diëtetiek heb ik geneeskunde gestudeerd, waarvoor ik mijn doctoraaldiploma heb behaald. Vooral het medische aspect van voeding, zoals hoe de spijsvertering werkt en de fysiologische processen die daar bij komen kijken, interesseert me bijzonder.

Omdat ik graag in het medische circuit wilde blijven, heb ik jaren in een ziekenhuis gewerkt. Het was eigenlijk per toeval dat ik de vacature bij Voedingsadviesbureau De Winter onder ogen kreeg. Een zelfstandige diëtistenpraktijk is heel wat anders dan een ziekenhuis, maar toch ben ik gaan solliciteren. Ik prijs me nog steeds gelukkig dat ik die stap heb genomen. In het ziekenhuis kwam ik veel aan het bed van patiënten, maar zodra ze ontslagen werden verloor ik ze uit het oog. Nu komen cliënten om de zoveel tijd terug op consult, waardoor je een band met elkaar opbouwt. Ik heb daardoor veel beter zicht op het effect van een advies op de lange termijn.

Genieten van het leven

In de praktijk zie ik veel cliënten met voedselallergie en –intolerantie, waaronder veel kinderen. Twee van mijn eigen kinderen zijn ook allergisch, waardoor ik goed bekend ben met de gevolgen daarvan binnen een gezin. Nierproblemen is een andere specialisatie van me, die complexe materie ligt me wel. Ik hield me er al mee bezig in het ziekenhuis. Zo heb ik een periode op een afdeling nierdialyse gewerkt. Het is vaak een hele puzzel om voor cliënten een goed en haalbaar advies op te stellen. Tegenwoordig begeleid ik ook steeds meer mensen met COPD. Het geeft me als diëtist een goed gevoel als een advies aanslaat. Mensen zien er soms als een berg tegenop om naar de diëtist te gaan, en als ze dan met een haalbaar voedingsadvies goede resultaten behalen is het een enorme opluchting. Je ziet dat ze dan veel meer genieten van het leven.