Deze 3 metaforen, moet je, voordat je aan gedragsverandering gaat beginnen, echt horen..

Op het moment dat ik deze blog schrijf zijn de kerstdagen net achter de rug en staat het nieuwe jaar 2023 alweer voor de deur. Deze periode kenmerkt zich voor veel mensen door de overvloed aan eten, chocolade, uitgebreide kerstbrunches en van de oliebollen, appelbeignets en flessen wijn zal nog rijkelijk genoten worden de komende dagen. Om vervolgens in januari de buikriem weer aan te trekken, dry january te starten, toch dat gehate abonnement bij de sportschool af te sluiten of voor de laatste keer één of andere goeroe te geloven die ‘DE’ manier heeft gevonden om de kilo’s voor eens en altijd achter je te laten. Dit keer zal het wel echt zo zijn toch?!

Drie metaforen die diëtist Angela graag met jou deelt om 2023 echt anders aan te gaan pakken. En nee, ik ga jouw geen tientallen kilo’s of gouden bergen beloven…

‘Een ezel stoot zich geen twee keer aan dezelfde steen’

Wees kritisch op je goede voornemens voor 2023, als je jezelf al meerdere jaren wijs maakt een bepaald gedrag te veranderen en het elke keer na een paar weken vergeten/ mislukt is of er andere prioriteiten waren, die even belangrijker waren. Houd jezelf dan niet dit jaar weer voor de gek, door hetzelfde plan te houden, maar hier niks concreets in te veranderen. Als het toen niet lukte, waarom dan nu wel?

Check bij jezelf: ‘Waarom wil je het veranderen?’  en ‘Wat ben jij bereid langdurig ervoor op te offeren?’, ‘Wat zijn de uitzonderingen op de regel?’, ‘Welke hulp/steun heb jij nodig om het dit jaar wel te laten slagen?’.

Let op: als je hetzelfde doet als vorig jaar, kun je ook hetzelfde resultaat verwachten.

‘Als ik mijn auto vandaag tegen een paaltje rijd, dan kan ik het deze week nog wel een paar keer doen’.

Bij bovenstaande metafoor zul je merken dat je wenkbrauwen omhoog schieten, want het is toch raar dat als je je auto tegen een paal aan zet, je vervolgens nog een keer de auto tegen een paal aan zet om de schade te verergeren?

Toch gebeurd dit wel met gedragspatronen. Ik heb met kerst zoveel gegeten (‘auto tegen paal aan rijden’), nu kan ik beter in januari pas beginnen met mijn goede voornemen (nog 6 dagen flink schades rijden om hem dan naar de garage te brengen?!).

Elk moment is een goed moment om je gedrag aan te passen, of je er nu tijdens kerst voor kiest een kerstkransje te laten schieten, omdat het op een schaal van 1-10 maar een zesje waard is, of dat je 27 december gewoon weer je zumba-lesje oppakt, ongeacht of je teveel hebt gegeten de kerstdagen ervoor. Maak de schade niet erger door dan alles maar op te eten en te blijven liggen op de bank. Je gaat na schade niet rijden, je auto bewust total loss rijden, dat is raar. Doe dat dan ook niet met je lichaam!

‘Beschouw je lichaam als een auto, geef het benzine, regelmatige schoonmaakbeurten & een jaarlijkse APK.’

Ik denk dat als de gemiddelde Nederlander zijn lichaam & geest zo zou verzorgen als zijn eigen auto, dat we dan al heel veel stappen gezet zouden hebben. Van onze auto verwachten we namelijk geen optimale prestaties als er geen benzine in zit, we gunnen de auto regelmatige beurten en vele auto’s zien er spik en span uit.

Als we dat nou eens vertalen naar het menselijk lichaam: geef je lichaam & geest de juiste voeding (geen benzine als het diesel nodig heeft) en ook de juiste hoeveelheid, geef het tijd om op dreef te komen (niet na één keer proberen, in zak en as schieten en stoppen) en gun jezelf met regelmaat controles om te kijken of er iets opgeknapt of aangepast moet worden. Dan voelt je lichaam toch veel beter en brengt die jou ook verder naar waar je naartoe zou willen.

Nieuwsgierig geworden naar deze metaforen? Velen worden gebruikt in de Acceptance commitment therapie, een vorm van therapie die inzicht geeft in je eigen handelen, focus hebben op een waardevol leven leiden en leren omgaan met pijn en het verdragen ervan. Op zoek naar een dietist die jou kan begeleiden bij jouw patronen, neem gerust contact op met onze receptie: 023-5573344 of mail naar receptie@dewinter.nl

 

 

 

 

 

 

 

Laatste nieuws & blogs

Blog

Ik eet uit emotie, en nu?

Enkele maanden geleden zijn we met alle collega-diëtisten van Voedingsadviesbureau De Winter naar de scholing ‘Emotie-eten de baas’ geweest. Interessant én leerzaam. Ik heb altijd

Lees verder »