Er bestaat veel onduidelijkheid over E-nummers. Zijn E-nummers echt zo eng als wij denken? Of geven E-nummers juist duidelijkheid?
Hierbij 10 weetjes die je kijk op E-nummers zouden kunnen veranderen:
1. Bewijs van goed gedrag.
Veilige toevoegingen krijgen van de overheid een E-nummer. De EFSA (Europese autoriteit voor voedselveiligheid) heeft de stoffen gecontroleerd en veilig bevonden.
2. E-nummers, of toevoegingen, zijn stoffen die voedingsmiddelen verbeteren. Het product wordt bijvoorbeeld langer houdbaar (gaat niet schimmelen), krijgt een aantrekkelijke kleur of krijgt een aangename(re) smaak. Exacte functie: antiklontermiddelen, antioxidanten, antischuimmiddelen, conserveermiddelen, voedingszuren, emulgatoren, stabilisatoren, zoetstoffen en smaakversterkers;
3. Wij doen het ook. Je snijdt een appel in stukjes en sprenkelt er wat limoensap over om verkleuring tegen te gaan. Limoensap bevat vitamine C, dit is een antioxidant (E300, ascorbinezuur);
4. Zelfs zuurstof heeft een E-nummer (E948);
5. Poedersuiker bevat een antiklontermiddel anders zou het gaan samenklonteren;
6. E-nummers kunnen we onderscheiden in natuurlijke (vitamine c/ascorbinezuur, zuurstof, tomatenrood), natuur-identieke (dit zijn stoffen die in de natuur voorkomen maar worden nagemaakt, meestal omdat dit goedkoper is) en synthetische (deze stoffen komen nooit voor in de natuur) toevoegingen. Volgens de gezondheidsraad maakt ons lichaam geen onderscheid in de verwerking van soorten E-nummers;
7. Window dressing. Producten merken dat consumenten E-nummers eng vinden en schrijven daarom tegenwoordig het E-nummer voluit op de verpakking: in plaats van E300 staat er nu ascorbinezuur.
8. Ook biologische producten mogen E-nummers bevatten, wel moeten deze altijd van natuurlijke oorsprong zijn;
9. You’re kidding? Roze koeken zouden zonder E-nummers geen roze-koeken mogen heten. De kleurstof E120, oftewel karmijn / schildluis, zorgt voor de prachtige roze kleur. Ook de mooie kleur geel van kaas kan een kleurstof zijn (E160b);
10. Toevoeging van E-nummers is vaak een gebrek aan kwaliteit. Puur eten is en blijft beter. En E-nummers verbloemen vaak de kwaliteit van producten door de kleur of geur te verbeteren/aantrekkelijker te maken.
E-nummers vermijden is praktisch onmogelijk. Wil je minder E-nummers consumeren? Koop onbewerkte producten zonder etiketten, zoals vers fruit, groentes, peulvruchten, boerenkaas, vis en noten.
Wil je meer informatie over gezonde voeding en beweging? Of heb je behoefte aan individuele begeleiding? Neem gerust contact op met de diëtisten van Voedingsadviesbureau de Winter.
In het basispakket
Dieetbegeleiding zit ook in 2015 in het basispakket.
Voedingsadviesbureau De Winter, www.dewinter.nl tel: 023-5573344 receptie@dewinter.nl