De voetsporen betreden van een echte diëtist

VD@Work

Wij zijn Hind, Laura, Niloufar en Aihong, vier tweedejaars Voeding en Diëtetiek studenten aan de Haagse Hogeschool.
Momenteel zitten wij in ons tweede blok van het jaar en volgen wij de minor VD@Work. Dat houdt in dat wij opdrachten gaan uitvoeren voor verschillende bedrijven. Wij hebben gekozen voor Voedingsadviesbureau De Winter, omdat de opdrachten erg uitdagend waren. Ook kregen we hierdoor een beter beeld over de rol een diëtist. Van dit bedrijf kregen wij vier opdrachten, namelijk; twee weekmenu’s creëren voor een koolhydraatarm dieet, een receptenboekje samenstellen voor slanke borrelhapjes en dipsausjes, een receptenboekje samenstellen met wereldgerechten en het schrijven van deze blog.

De opdrachten van Voedingsadviesbureau De Winter

Bij de twee weekmenu’s voor een koolhydraatarm dieet hebben wij rekening gehouden met maximaal 5 gram koolhydraten per eetmoment. De recepten voor de slanke borrelhapjes en dipsausjes moesten gezondere varianten zijn van de normale borrelhapjes en dipsausjes. De recepten voor de wereldgerechten zijn gemaakt volgens de Richtlijnen Gezonde Voeding.
Zelf vonden we het creëren van de twee koolhydraatarme weekmenu’s best lastig, omdat je al heel snel over de 5 gram per eetmoment gaat. Hierdoor ontdekte we ook dat in heel veel producten koolhydraten zitten. Zelfs gewoon in groentes en fruit! Natuurlijk hebben we het dieet zelf ook gevolgd om te weten hoe cliënten bij Voedingsadviesbureau De Winter het kunnen ervaren. Dit was een hele leuke en goede ervaring, waarbij we veel inspiratie hebben opgedaan en verbeterpunten hebben gecreëerd. Het samenstellen van het receptenboekje voor de slanke borrelhapjes en dipsausjes vonden we allemaal heel erg uitdagend. We hadden volop inspiratie, omdat we net in de kerstperiode zaten. We zijn er ook achter gekomen hoe vettig en ongezond borrelhapjes en dipsausjes kunnen zijn, maar dat je er wel snel een gezondere versie ervan kunt maken die heerlijk smaken.
Het receptenboekje samenstellen met verschillende wereldrecepten was een leuke afwisseling. Al was het soms wel lastig om de juiste ingrediënten of vervangende producten te vinden. We hebben ons best gedaan om voor de ingrediënten die niet in de supermarkt te koop zijn een alternatieve winkel aan te bieden.

De begeleiding

De samenwerking met diëtist Anne ging goed. Om de twee weken hebben wij haar een update gegeven. We kregen vrij snel antwoord en hebben veel aan haar feedback gehad. We willen haar bedanken voor deze leuke ervaring!

Hieronder volgen er een paar handige tips:

1.Tupperware bakjes voor onderweg, ideaal voor je salade, ontbijt of lunch!
Hierdoor kan je gewoon je gezonde eten van thuis meenemen en scheelt het je weer kopen onderweg of op werk!
2.Neem altijd een fles water mee, bij dagjes uit, op werk en thuis.
Dit zorgt ervoor dat je meer water drinkt en water is goed voor je, we hebben minimaal 1,5 liter drinkvocht nodig en daar komen de meeste mensen lang niet aan!
En je neemt minder snel wat anders te drinken dus het is ook nog eens goed voor de lijn en portemonnee ;)
3.Probeer je maaltijden van tevoren te plannen en voor te bereiden. Dit geeft een goed overzicht van wat je allemaal eet.
4. Het gaat om balans. Neem nooit te veel van iets, maar ook niet te weinig. Gaat het mis? Niet erg, maar pak de draad weer op!

Laatste nieuws & blogs

Blog

Ik eet uit emotie, en nu?

Enkele maanden geleden zijn we met alle collega-diëtisten van Voedingsadviesbureau De Winter naar de scholing ‘Emotie-eten de baas’ geweest. Interessant én leerzaam. Ik heb altijd

Lees verder »