De voetbalzaterdag

Zaterdagochtend staat voor veel kinderen (en ouders) in het teken van voetbal. Dat is natuurlijk hartstikke mooi, want de kinderen zijn lekker actief bezig en ze hebben veel plezier. Wat in veel gevallen ook bij de zaterdagochtend hoort is het bezoek aan de voetbalkantine na de wedstrijd.
En daar is het waar het mis kan gaan. Vaak wordt er gedacht, ‘ach ze hebben het wel verdiend, ze zijn toch ook actief geweest’.  In deze column zal ik toelichten dat deze gedachte niet klopt.
Kantine vol calorieën
Voor veel kinderen is een bezoek aan de voetbalkantine al een feestje op zich. Sportdrankjes, zakjes snoep, chips, patat, het is hier allemaal te verkrijgen en het gaat van ’s morgens vroeg al over de toonbank. Het nadeel is dat de producten in een voetbalkantine erg calorierijk kunnen zijn en boordevol suikers zitten. Ik zal 4 populaire producten even op een rijtje zetten:
  • Sportdrank tussen 73 kcal- 142 kcal per flesje
  • Zakje snoep 230 kcal per zakje
  • Zakje chips 136 kcal per zakje
  • Patatje mayo 570 kcal per bakje
Zoals u kunt zien zijn de bovenstaande producten erg calorierijke helemaal wanneer er bijvoorbeeld een patatje en een sportdrankje genuttigd wordt. Dit zou dan al zomaar 700 kcal kunnen zijn!
Gelukkig zijn er door heel Nederland steeds meer gezonde voetbalkantine’s, een mooie ontwikkeling! Denk bijvoorbeeld aan een volkoren bol, een stuk fruit of een pakje meergranenkoek, de kantine is op zichzelf al een feestje.
Ze hebben het wel verdiend
Helaas wordt de energie die er door kinderen bij een voetbalwedstrijd verbruikt wordt overschat. Een kind van 10 jaar zal bij een voetbalwedstrijd van ongeveer 50 minuten 250 kcal verbranden, wanneer hij/zij heel de wedstrijd speelt. Een zakje snoep staat dan al bijna gelijk aan het aantal kcal dat er verbrand is tijdens de wedstrijd! Bij veel producten krijgen de kinderen dus al evenveel of meer kcal binnen dan dat er verbruikt wordt.
Drankjes voor sporters
Omdat de sportdrankjes ook erg  graag gedronken worden door de kids, wil ik ze nog verder toelichten. Sportdrankjes zijn in eerste instantie ontwikkeld voor sporters die intensief sporten. Ze bevatten veel suiker, die een sporter die intensief sport nodig kan hebben om de energie aan  te vullen. Bij kinderen is dit niet het geval. Ze sporten wel, maar niet intensief genoeg om sportdrankjes nodig te hebben. Er bestaan verschillende soorten sportdrankjes. Ziet u op een flesje energy staan, dan zit er meer suiker in dan wanneer er isotoon, hydro of refresh op staat. Mocht er dan toch een sportdrank gekozen worden, kies dan voor deze variant. Water blijft natuurlijk de beste dorstlesser!

Tips voor een gezonde voetbalzaterdag:

  • Ontbijten! Zorg er voor dat er goed ontbeten wordt. (volkoren) brood, melk, yoghurt, wat fruit dit is allemaal goed om te eten voor een wedstrijd;
  • Geen zoete drankjes voor of tijdens de wedstrijd. Dit kan er namelijk buikklachten veroorzaken tijdens de wedstrijd;
  • Water drinken, voor, tijdens en na de wedstrijd;
  • Maak keuzes in de kantine, kies voor 1 product en niet voor ѐn ѐn. Houdt er ook rekening dat zaterdag qua voeding vaak al specialer is. Bespreek bijvoorbeeld dat er gekozen mag worden tussen iets lekkers uit de kantine of iets lekkers later op de dag;
  • Neem een hapje mee voor na de wedstrijd, door na de wedstrijd bijvoorbeeld al een boterham of een stuk fruit te nemen zal dit de keuze in de kantine makkelijker maken.
Wilt u meer weten over gezonde voeding? Afvallen? Aankomen? Eetprobleem? Voedselallergie? Of bijvoorbeeld darmklachten?
Neem gerust contact op met een van onze diëtisten. We zijn werkzaam in de regio Noord- en Zuid Holland. De diëtist zit in het basispakket van de zorgverzekering. www.dewinter.nl tel: 023 5573344 receptie@dewinter.nl

Laatste nieuws & blogs

Blog

Ik eet uit emotie, en nu?

Enkele maanden geleden zijn we met alle collega-diëtisten van Voedingsadviesbureau De Winter naar de scholing ‘Emotie-eten de baas’ geweest. Interessant én leerzaam. Ik heb altijd

Lees verder »