Op het moment dat ik dit schrijf, is het 12 september en deze week is de “Verspillingsvrije Week” gestart. Een initiatief van de stichting Samen Tegen Voedselverspilling. Het doel: heel Nederland inspireren en motiveren om zo min mogelijk voedsel te verspillen. Niet alleen die ene week in september, maar ook alle andere weken van het jaar!
Toine Timmermans, directeur van de stichting Samen Tegen Voedselverspilling vertelt: “Een kwart van al het voedsel in Nederland wordt uiteindelijk nooit gegeten. We stoppen veel energie in ons eten. Voedselverspilling voorkomen is één van de meest effectieve oplossingen om CO2-uitstoot terug te dringen.”
Nog meer cijfers en weetjes:
- In Nederland wordt jaarlijks 2 miljard kilo voedsel verspild;
- Brood, zuivel, groente, fruit en aardappelen worden het meest verspild. Maar ook vloeistof wordt verspild. In 2019 verdween gemiddeld 45,5 liter drinken per persoon per jaar in de gootsteen of het toilet (met name koffie en thee);
- Als alle Nederlanders thuis 1 week lang geen voedsel verspillen, besparen we ruim 23 miljoen maaltijden en scheelt dat ruim 40 miljoen kg CO2-uitstoot;
- Voedselverspilling is in Europa verantwoordelijk voor 6% van de totale uitstoot van broeikasgassen(door menselijke activiteit);
- Wereldwijd wordt 1/3 van al het voedsel nu verspild.
Waarom is voedselverspilling tegen gaan zo belangrijk?
Het vermindert de uitstoot van broeikasgassen en zo kunnen klimaatdoelstellingen worden behaald. Niet alleen goed voor het milieu maar ook voor de portemonnee, want..:
- Als we in Nederland geen voedsel meer verspillen, bespaar je per persoon zo’n €120 per jaar!
Wat kun je doen tegen voedselverspilling?
- Maak een planning met weekmenu met alle gerechten die je wilt gaan eten komende week. Heb je nog iets in huis of in de koelkast wat binnenkort op moet? Gebruik dit eerst.
- Maak voorafgaand aan het boodschappen doen een lijstje met wat je nodig hebt. Check ook eerst thuis je voorraadkast!
- Heb je nog kliekjes of restjes in huis, maak deze op of voeg ze samen tot een volwaardige maaltijd.
- Kook afgepast. Weeg bijvoorbeeld de pasta, rijst en aardappelen af.
- Eten over? Bewaar in een goed afgesloten bakje in de koelkast, lekker als lunch voor de volgende dag. Bewaar in de vriezer om later te kunnen eten, scheelt weer koken!
- Is het brood niet helemaal zacht meer, maar niet oud of beschimmeld? Maak er een tosti van, rooster je brood of maak eens croutons.
- Groenten over maar niet genoeg voor een maaltijd? Maak er een kopje soep van door de groenten te pureren met wat bouillon.
- Tot slot: bewaar voedingsmiddelen op de juiste manier, zoals bijvoorbeeld brood in een afgesloten broodzak in een kast of trommel.
Wat zijn jouw tips om voedselverspilling tegen te gaan?
Heb je een voeding gerelateerde vraag, of behoefte aan een consult met een van onze diëtisten? Neem gerust contact op of neem een kijkje op onze website: www.dewinter.nl tel: 023 5573344 receptie@dewinter.nl We zijn werkzaam in de regio Noord- en Zuid Holland maar een telefonisch consult is ook altijd mogelijk!