Geschreven door: Angela Kranendonk, diëtist
In deze bizarre tijden, waarin we veel onzekerheid, verlies en machteloosheid tegenover het corona-virus ervaren, wil ik daar, hoe belangrijk het ook is, nu niet bij stil staan. Ik wil stilstaan bij de goede initiatieven die ontstaan, die verbondenheid en saamhorigheid creëren, want daarmee kunnen we, ik citeer de koning, “het eenzaamheidsvirus wel tegengaan”. In deze tijd waarin we onze kwetsbare dierbaren willen beschermen, moeten we ze namelijk niet alleen beschermen tegen Corona met als klachten: hoesten, longproblemen, benauwdheid & koorts. Er ligt namelijk ook een ander gevaar op de loer, namelijk ondervoeding. Maar ook dat kunnen we tegengaan met zorgen voor elkaar…
Wat is ondervoeding nu precies?
De definitie van ondervoeding; een lichamelijke toestand die ontstaat door een tekort aan voedingsstoffen, te lage voedingsintake of hoger energieverbruik. Doordat de voedingstoestand verslechterd, verminderd de spierafbraak. Hierdoor ontstaan klachten als lusteloosheid, spierkrachtverlies, verminderde eetlust. Met als gevolg gewichtsverlies, groter risico op vallen, maar ook een verlaagde weerstand en bemoeilijkt herstel bij ziekten & verhoogde kans op mortaliteit. Dat in tijden van Corona!
Ondervoeding?! Maar ik heb overgewicht?
Juist ondervoeding komt geregeld voor bij mensen die overgewicht hebben, hierdoor lijkt iemand goed op gewicht, maar juist het gevaar zit hem in de afbraak van spiermassa die gemaskeerd wordt door de overmatige vetmassa.
Wat te doen om mijn kwetsbare dierbaren te beschermen?
Om onze kwetsbare dierbaren te beschermen, is er nu minimaal face to face contact. Gelukkig is er Whats app, videobellen, facetime, skype en het bellen, waardoor we wel het contact kunnen waarborgen. Toch ligt eenzaamheid op de loer… en laten we eerlijk zijn: eten is vaak een moment van samenkomen & gezelligheid. Maar als het samenkomen niet kan, de gezelligheid ontbreekt en de zintuigen verminderd zijn door de hoge leeftijd of chemokuren, dan is de kans groot dat er minder gegeten wordt dan het lichaam nodig heeft.
Do’s om ondervoeding te signaleren:
- Vraag na of kleding/ horloge losser is gaan zitten
- Laat iemand wekelijks wegen en het gewicht evt. doorgeven puur ter monitoring
- Vraag iemands eetlust en eetmomenten na.
Do’s om ondervoeding te voorkomen:
- Breng boodschappen langs, die lekker gevonden worden en eiwitrijk zijn (bouwsteentjes, kleine gebakjes, nootjes, plakjes kaas, zuivel etc.)
- Eet ‘samen’ door middel van videobellen! Gezelliger en tegelijkertijd een manier om de voedingsintake in de gaten te houden
- Bij verdenking op ondervoeding: schakel vroegtijdig een diëtist in via de thuiszorg/huisarts/verzorgenden. Een diëtist kan op maat advies geven en waar nodig ‘astronautenvoeding’ aanvragen om uw kwetsbare dierbare, niet nog kwetsbaarder te maken.
Maak jij je zorgen om je kwetsbare dierbaren? Signaleer je ondervoedingsverschijnselen? Ook tijdens de coronacrisis, werken de diëtisten van Voedingsadviesbureau de Winter door d.m.v. telefonische consulten. De zorg gaat tenslotte gewoon door. We zijn werkzaam in de regio Noord- en Zuid Holland. De diëtist zit in het basispakket van de zorgverzekering. www.dewinter.nl tel: 023 5573344 receptie@dewinter.nl