De diëtist

‘Hé dat zie je ook niet vaak: een mannelijke diëtist’, dat is iets wat ik regelmatig te horen krijg van nieuwe cliënten. En wanneer ik mij als diëtist inschrijf voor een cursus  krijg ik heel vaak een mooie brief of e-mail terug, waarbij ik word aangesproken met ‘beste mevrouw…’ Ik kan daar de humor wel van inzien, maar blijkbaar bestaat er bij veel mensen wel een bepaald beeld van de diëtist. In veel gevallen wordt er bij een diëtist gedacht aan een (al dan niet) stoffige dame die jou wel even  vertelt hoe je moet eten (lees: afvallen). In deze column hoop ik vijf misverstanden uit de wereld te helpen.

Naar de diëtistE
Denk je aan een diëtist, dan denk je aan een vrouw. Deze gedachte is zelfs zo sterk dat het woord diëtist vrouwelijk is gemaakt door er diëtiste van te maken. Dat is op zich niet erg, maar wel gek. Een vrouwelijke arts wordt ook geen artse en een vrouwelijke fysio wordt geen fysiotherapeute. Toegegeven het grootste gedeelte van de diëtisten is vrouwelijk, maar je ziet dat er steeds meer mannen zijn die diëtist worden. Dit kan ik als man natuurlijk alleen maar toejuichen.

Naar de diëtist ga je om af te vallen
Een van de grootste misvattingen rondom de diëtist is dat je naar de diëtist gaat om af te vallen. Uiteraard kan de diëtist je helpen om af te vallen. Maar dat is niet het enige. Overal waar voeding een rol speelt, daar kan de diëtist ook een rol spelen. Diabetes, cholesterol, allergieën, COPD, ondergewicht, eetstoornissen, sport, maag-darmklachten, schildklierproblemen, je kan het zo gek niet bedenken of de diëtist kan een rol van betekenis spelen.

De diëtist, voedingsdeskundige en gewichtsconsulent zijn  toch allemaal hetzelfde
Door zijn (of haar) uitgebreide kennis over  voeding zou je de diëtist eigenlijk beter een voedingsdeskundige kunnen noemen. Toch wordt er vaak vastgehouden aan de titel diëtist. Waarom? Nou, iedereen mag zich voedingsdeskundige noemen, diëtist is echter een beschermde titel die je alleen  mag gebruiken nadat je de 4-jarige HBO studie Voeding en Diëtetiek hebt afgerond. Simpel gezegd: iedere diëtist is in principe een voedingsdeskundige, maar niet elke voedingsdeskundige is een diëtist.

Bij de diëtist krijg ik te horen wat ik allemaal niet mag
Veel mensen zien een bezoek aan diëtist niet zitten, omdat ze er van uitgaan dat ze van de diëtist niks mogen. In werkelijkheid wordt er altijd gekeken naar de persoonlijke situatie. Ook wordt er vaak toegewerkt naar een gezond voedingspatroon, iets wat binnen een gezonde leefstijl past. Hierbij is er natuurlijk ruimte om af en toe iets te nemen wat niet perse gezond is. Het belangrijkste is de balans! Geef zelf aan waar jouw wensen liggen, de diëtist kan je dan helpen om een gezond eetpatroon te verkrijgen passend bij jouw situatie.

De diëtist eet zelf ook altijd gezond
Een andere leuke misvatting is dat er vaak gedacht wordt dat de diëtist een health freak is die alleen maar aan gezond eten denkt , alleen gezonde producten eet en nooit zondigt. Die health freaks zullen er best zijn hoor, maar over het algemeen zijn diëtisten net als normale mensen die ook af en toe een patatje, chocolaatje, wijntje, colaatje of een koekje lusten.

Wil je meer weten over gezonde voeding of heb je behoefte aan persoonlijk advies? Neem gerust contact op voor het maken van een afspraak. De begeleiding van de diëtist valt binnen de vergoeding van het basispakket.
Voedin
gsadviesbureau De Winter, www.dewinter.nl  tel: 023-5573344  info@dewinter.nl

 

Laatste nieuws & blogs

Blog

Ik eet uit emotie, en nu?

Enkele maanden geleden zijn we met alle collega-diëtisten van Voedingsadviesbureau De Winter naar de scholing ‘Emotie-eten de baas’ geweest. Interessant én leerzaam. Ik heb altijd

Lees verder »