Veel vlees eten is niet goed voor de planeet, daar worden we inmiddels steeds vaker bewust van gemaakt op de televisie en in tijdschriften. Wist je dat voor de productie van 100 gram rundvlees gemiddeld 1500 liter water nodig is?!
Maar welke invloed heeft vlees eigenlijk op onze gezondheid? Hoeveel vlees mogen we maximaal eten? En is zo’n vleesvervanger nou wel of niet goed?
Aanbevolen maximum hoeveelheid
De Gezondheidsraad adviseert om niet meer dan 500 gram vlees per week te eten. Onze consumptie ligt een stukje hoger dan dat: namelijk ca. 100 gram per dag. Van het vlees dat we eten, is bijna de helft ‘bewerkt vlees’.
Een te hoge vleesconsumptie (met name bewerkt vlees) geeft weer een hoger risico op allerlei ziekten, zoals diabetes type 2, (darm)kanker en hart- en vaatziekten.
Het zou dus ook goed zijn voor ons lichaam, als het zou lukken om ons aan die 500 gram per week te houden. Een dagje zonder vlees in de week, is hartstikke gezond!
Vezels!
Een bijkomend voordeel van een dagje vlees vervangen, is dat alternatieven vaak meer vezels bevatten. En vezels verkleinen juist het risico op overgewicht, diabetes type 2 en hart- en vaatziekten!
Dit komt omdat veel vleesvervangende producten, zoals tofu, tempeh, peulvruchten en bijvoorbeeld een bonenburger rijk zijn aan vezels.
Maar let op: ook voor vleesvervangers geldt: hoe minder bewerkt, hoe beter! Kijk dus op het etiket of er bijvoorbeeld niet teveel zout in zit!
Zou u graag minder vlees en meer vezels willen binnenkrijgen, maar lukt het nog niet om hiermee aan de slag te gaan? Neem gerust contact op met één van onze diëtisten. We zijn werkzaam in de regio Noord- en Zuid Holland. De diëtist zit in het basispakket van de zorgverzekering. www.dewinter.nl tel: 023 5573344 receptie@dewinter.nl