COPD: wat kun je daar met je voeding mee?

Heb je COPD (ook wel chronische obstructieve longziekten) of ken je iemand met COPD? Dan komen de volgende klachten je vast bekend voor: weinig energie en/of uithoudingsvermogen, te moe om te eten, geen energie om überhaupt eten klaar te maken, last van slijm in de mond bij het gebruik van melk(producten). Vaak vertellen mensen dat ze zich bij deze klachten hebben neergelegd of zelf (zonder succes) wat aanpassingen hebben gedaan  om het wat gemakkelijker te maken. Maar zou het niet fijn zijn om te weten hoe je met wat kleine adviezen en tips, mogelijk weer veel meer plezier en energie uit eten kunt halen?

Ondervoeding
Het klinkt raar maar we zien vaak dat mensen met COPD ondervoed zijn. Hoe kan dat nu, zul je je misschien afvragen, want mijn gewicht is goed (of misschien zelfs te hoog?).
Ondervoeding betekent echter dat iemand een tekort aan energie en andere voedingsstoffen (zoals eiwit) heeft. Het is dan ook niet altijd zichtbaar! De gevolgen zijn juist wel merkbaar: (onbedoeld) gewichtsverlies, verzwakking van de ademhalingsspieren, verminderde inspanningscapaciteit, verminderd algemeen dagelijks functioneren en afname van kwaliteit van leven.

Eén van de kernwoorden is misschien wel: Energie!
Veel klachten zijn terug te leiden naar dat ene woord: energie. Want een gebrek aan energie, maakt dat je tot weinig komt. Zelf eten koken is vaak al teveel en het daarna nog opeten, daar moet je misschien al helemaal niet aan denken. Maar juist die voeding is zo belangrijk om weer meer energie te krijgen. En dan vooral de bouwstof eiwit, want eiwitten zijn nodig voor de spieropbouw… En dus ook voor de ademhalingsspieren!

Geen energie om te eten
En dan zit je in een negatieve spiraal: je zou meer (of anders) moeten eten om meer energie te krijgen, maar dat eten kost juist zoveel energie die je niet hebt! En dat is het punt waarop de diëtist je verder kan helpen. Want naast dat de diëtist voor je kan berekenen hoeveel eiwitten je nodig hebt en daarvoor een op maat gemaakt advies kan maken, kan zij/ hij je ook helpen om het eten wat aangenamer en minder vermoeiend te maken.

Slijmvorming
Er zijn veel kleine, makkelijk uitvoerbare tips, maar één moet hier echt benadrukt worden omdat deze zo belangrijk is, vooral om de eiwitinname te kunnen verhogen. Zuivel is een belangrijke eiwitbron. Veel mensen hebben echter last van slijmvorming bij het gebruik van zuivel. Vaak wordt deze slijmvorming verward met het slijm uit de luchtwegen, maar het gaat vooral om extra slijm/ speeksel dat beperkt blijft tot de mond. Je kunt dit goed verhelpen of voorkomen door gebruik te maken van fris-zure zuivelproducten zoals yoghurt en door na het drinken van melk nog een half glas water of vruchtensap te drinken!

Kleine praktische tips
Tot slot nog wat kleine praktische tips die het eten weer makkelijker en aangenamer kunnen maken:
– Gebruik vaker per dag kleine maaltijden;
– Gebruik de grootste maaltijd op het moment van de dag dat je je het beste voelt;
– Zorg voor een gemakkelijke bereidingswijze en bereid de maaltijd eventueel al (in etappes) voor;
– Zorg voor een goed houding tijdens het eten;
– Zorg dat je altijd wat te drinken bij de maaltijd hebt;
– Gebruik smeuïg beleg op brood en pas eventueel met de warme maaltijd ook de consistentie aan (pureren).

Wil je meer weten over voeding bij COPD, ben je benieuwd hoeveel eiwitten jij nodig hebt of ben je nieuwsgierig naar de andere tips? Wij vertellen je er graag meer over. Neem gerust contact op voor het maken van een afspraak. De begeleiding van de diëtist valt binnen de vergoeding van het basispakket.

Voedingsadviesbureau De Winter, tel: 023-5573344  receptie@dewinter.nl

Laatste nieuws & blogs

Blog

Ik eet uit emotie, en nu?

Enkele maanden geleden zijn we met alle collega-diëtisten van Voedingsadviesbureau De Winter naar de scholing ‘Emotie-eten de baas’ geweest. Interessant én leerzaam. Ik heb altijd

Lees verder »