Cholesterol verlagen

Wat je moet weten als je een te hoge cholesterolgehalte hebt

We hebben allemaal wel eens van een “te hoog cholesterol gehalte” gehoord. Maar wat is het precies en waarom is het belangrijk om ervoor te zorgen dat dit niet te hoog wordt?

Wij beantwoorden hier al je vragen over cholesterol en hoe wij als diëtist en voedingsdeskundige jou helpen je cholesterolgehalte weer gezond te krijgen. 

Gezond eten t.b.v. Te hoog cholesterol
Inhoud

Wat is cholesterol?

Cholesterol is een vetachtige stof die in je bloed circuleert en belangrijk is voor de opbouw van celmembranen en de productie van hormonen. Het is als het ware een bolletje vet wat omringt door eiwitten. Iedereen heeft cholesterol in het bloed. Er kleeft vaak een negatieve stigma om cholesterol heen, maar feit is dat we deze stof gewoon hard nodig hebben. De meeste cholesterol wordt door de lever aangemaakt. 

LDL en HDL cholesterol

Grofweg zijn er twee hoofdtypen cholesterol die we kunnen onderscheiden. Eén daarvan is de zogeheten lage dichtheid lipoproteïne (LDL), en de andere is de hoge dichtheid lipoproteïne (HDL). Een hoge LDL is niet gunstig voor je gezondheid, aangezien dit geassocieerd wordt met een verhoogde kans op hart- en vaatziekten. Een hoge HDL is juist wel gunstig omdat het kan helpen bij het verwijderen van overtollig cholesterol uit het lichaam.

Cholesterol verlagen

Wat doet cholesterol eigenlijk?

Wist je dat cholesterol meerdere belangrijke functies heeft in het lichaam? Wij sommen de belangrijksten op:

 • Cholesterol helpt de celmembranen stevig en stabiel te houden, waardoor cellen hun vorm behouden en goed kunnen functioneren.
 • Cholesterol helpt bij de productie van belangrijke hormonen zoals cortisol, oestrogeen en testosteron.
 • Ook bij het aanmaken van galzuren (voor de vertering) speelt cholesterol een belangrijk rol.

Wanneer is je cholesterol te hoog?

Een gezond cholesterolgehalte is bij iedereen anders. Het heeft onder andere te maken met je leeftijd, of je man of vrouw bent en hoe hoog jouw risico op hart- en vaatziekten is. De ene persoon kan dus een hogere cholesterol hebben dan de ander, maar wel gewoon gezond zijn. Je cholesterol verlagen wordt pas geadviseerd als een dokter of professional dit aan kan tonen dat je boven de gewenste waarde zit (ongeveer 200 mg/dl).

Loop ik risico op hart- en vaatziekten?

Cholesterol is niet de enige factor dat bij kan dragen tot een hoger risico op hart- en vaatziekten. Andere mogelijke factoren waar altijd rekening mee gehouden dient te worden zijn:

 • genetisch aanleg
 • roken
 • hoge bloeddruk
 • geslacht
 • leeftijd
 • diabetes

Wel is het altijd aan te raden om je cholesterol te verlagen als deze aan de hoge kant zit. Het brengt namelijk veel positieve gezondheidsverbeteringen met zich mee (zie hieronder). 

KETO weegschaal met groente, fruit, noten en vis

Waarom je cholesterol verlagen?

Een hoog cholesterolgehalte wordt geassocieerd met een verhoogd risico op verschillende gezondheidsproblemen, waaronder de al genoemde hart- en vaatziekten. Ook hoge bloeddruk, trombose en overgewicht worden gelinkt aan een te hoge cholesterolgehalte. 

Vervelend is het dat er geen duidelijke symptomen bestaan als je te veel cholesterol hebt. Het is dan ook zeker aan te raden om regelmatig je cholesterolgehalte te laten controleren, vooral als je risicofactoren hebt zoals een familiegeschiedenis van hart- en vaatziekten, diabetes, roken of een ongezonde levensstijl. 

Cholesterol verlagen: wat kun je doen?

Over het algemeen kunt je jouw cholesterol verlagen door middel van een combinatie van gezonde levensstijlveranderingen en, indien nodig, medicatie. Hieronder sommen we op wat je zelf kunt doen.

 • Eet voedingsmiddelen die relatief arm zijn aan verzadigde vetten en transveten. Deze vetten verhogen namelijk het LDL-cholesterolgehalte, welke je juist laag wilt houden. 
 • Regelmatig bewegen kan het HDL-cholesterolgehalte verhogen en helpen bij het beheersen van een gezond gewicht.
 • Stop met roken en beperk alcoholgebruik. Zoals bij vele andere gezondheidsklachten dragen roken en regelmatig alcoholgebruik niet bij aan verbetering van de gezondheid. 
 • Als gezonde levensstijlveranderingen niet voldoende blijken om je cholesterol onder controle te krijgen, kan je arts medicatie voorschrijven. De meest voorkomende medicijnen om cholesterol te verlagen zijn statines, maar er zijn ook andere opties beschikbaar, afhankelijk van je specifieke situatie.

Wanneer neem je contact met ons op?

Ervaar jij één of meerdere van onderstaande situaties? Dan kunnen onze voedingsdeskundigen en diëtisten je absoluut helpen!

 • Als je cholesterolgehalte te hoog is bevonden door bijvoorbeeld een dokter;
 • Als je meer weten over verzadigde vetten en onverzadigde vetten;
 • Als je meer weten over cholesterolrijke producten;
 • Als je weten of je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt.

Veelgestelde vragen over cholesterol

Over het algemeen wordt een totaal cholesterolgehalte van minder dan 200 mg/dL als wenselijk beschouwd. Echter, het is altijd raadzaam om bij een professional na te gaan of in jouw specifiek geval het cholesterolgehalte te hoog is of niet. 

Cholesterol zit in voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong, zoals orgaanvlees, eigeel, schelpdieren en verwerkte vleeswaren. Ook vette zuivel bevat cholesterol. 

Praat eerst met een deskundige over jouw cholesterolgehalte. Misschien is je cholesterol verlagen niet de juiste oplossing. Is het wel beter om het te verlagen, kijk dan kritisch naar je voedingspatroon. Eet minder dierlijke producten met veel vetten, en beweeg regelmatig. Stop met roken en beperk alcoholgebruik. Kijk vooral wat voor jou werkt!

Wil jij je cholesterol verlagen?

Wij kunnen je helpen met het aanpassen van je leefstijl

Onze specialisten, waaronder Nora, kunnen jou helpen om stapsgewijs jouw cholesterol te verlagen. Neem contact met ons op zodat we met je kennis kunnen maken en met jou mee kunnen denken over een oplossing wat bij jou past.