Cholesterol op peil

Er wordt veel over cholesterol gepraat, maar wat is het nu eigenlijk precies? Cholesterol is een vetachtige stof die het lichaam gebruikt als bouwstof. We hebben cholesterol dus nodig. Maar een te veel aan cholesterol is niet goed. Dit hoopt zich namelijk op in de vaatwanden waardoor de bloedvaten kunnen gaan vernauwen en je meer kans op hart- en vaatziekten hebt.

Hoe kom je aan te veel cholesterol?

En waarom heeft de één een te hoog cholesterolgehalte en de ander niet? Een verhoogd cholesterol is allereerst erfelijk, wat betekent dat je meer risico op een te hoog cholesterol hebt als het in de familie zit. Maar het heeft vaak ook te maken met onze eetgewoonten. Cholesterol zit in bepaalde producten zoals paling, garnalen en eieren. In deze producten zit puur cholesterol (ook wel voedingscholesterol genoemd). Deze producten zorgen voor een verhoging van het cholesterolgehalte in het bloed. Daarnaast zijn er bepaalde vetzuren die het cholesterolgehalte verhogen. Deze vetzuren zijn de verzadigde vetten en die zitten in producten als roomboter, vaste margarine (pakjes), kaas, koekjes, chocola, vlees enzovoorts. Ook zijn er vetzuren die het cholesterolgehalte laten dalen, dus die beter zijn voor hart en bloedvaten. Dit zijn de onverzadigde vetzuren. Deze zitten bijvoorbeeld in vis, dieethalvarine, olie, vloeibare boter om in te bakken en noten.

Dus als je je cholesterol op peil wilt houden…

… is het belangrijk om voor het grootste deel onverzadigde vetten binnen te krijgen en zo min mogelijk verzadigde vetten. Daarom is het ook goed iedere week twee keer vis te eten, waarvan één keer vette vis (behalve paling).

Onverzadigd = O

Verzadigd = Verkeerd

Naast het vermijden of juist eten van bepaalde producten is er nog een aantal leefregels om het cholesterolgehalte goed te houden en de kans op hart- en vaatziekten daardoor zo laag mogelijk te houden: zorg voor een gezond gewicht, beweeg elke dag minstens een halfuur en rook niet.

Wat als je cholesterolgehalte te hoog is?

Bij het verlagen van het cholesterolgehalte kan een diëtist je helpen. Zij kan samen met jou kijken hoe je je cholesterol kunt verlagen met voeding en leefstijl.Het cholesterolgehalte kan ook worden verlaagd met medicatie, maar dat is niet altijd in eerste instantie nodig. Dat is meestal afhankelijk van de hoogte van het cholesterolgehalte. Vaak zie je dat bij mensen het cholesterolgehalte al genoeg daalt als ze eventueel overgewicht kwijtraken en de juiste productkeuze maken, dus zonder enige hulp van medicatie.

Onze diëtisten vertellen je graag meer. Neem gerust contact op voor het maken van een afspraak.

 

 

Laatste nieuws & blogs

Blog

Ik eet uit emotie, en nu?

Enkele maanden geleden zijn we met alle collega-diëtisten van Voedingsadviesbureau De Winter naar de scholing ‘Emotie-eten de baas’ geweest. Interessant én leerzaam. Ik heb altijd

Lees verder »