Cafeïne, een goede pre workout?

Jaja, het wordt weer lente en we gaan de zomer tegemoet. Ook ik vind dat ik het sporten maar weer eens moet oppakken. Voor mijn zwangerschap ging ik graag 4 keer sporten per week, nu is dat een stuk minder (ik ben blij als ik 2 keer ben geweest).

Tijdsgebrek, vermoeidheid of gewoon, als ik heel eerlijk ben, geen zin. Ik weet het.. het zijn allemaal excuses. Je kunt er tijd voor maken, je raakt juist minder moe na een workout en als je eenmaal in de sportschool staat heb je wel zin om te sporten! Maar goed, ik ben wel diëtiste, maar ik ben ook een mens!

Laatst stond ik in de sportschool en zag iemand voor het sporten een ‘pre-workout’ nemen. Zo’n schepje in een beker water. Waarschijnlijk had deze sporter, net als ik, ook een beetje gebrek aan energie of concentratie.

Ik hoor het ook steeds meer tijdens mijn spreekuur. “Kan ik een pre-workout nemen?”. Maar wat is het eigenlijk? Een pre-workout wordt verkocht als een supplement dat je prestaties tijdens je training zou moeten optimaliseren en je daarnaast meer energie zou moeten geven. Vaak bestaat dit o.a. uit creatine en cafeïne. Creatine is een stofje dat ook door je lichaam wordt aangemaakt en is de energiebron voor je spieren. Cafeïne kennen we voornamelijk uit koffie en thee en kan de alertheid en concentratie verhogen.

Klinkt goed zo’n pre-workout, zou je denken. Echter hoor ik veel mensen met bijwerkingen als trillende handen en last van een opgejaagd gevoel. Een gevoel alsof je echt veel te veel koffie hebt gedronken. Daarnaast vind ik het persoonlijk best prijzig en volgens het voedingscentrum blijkt het bij 1/3 van de gebruikers geen effect te hebben op de sportprestatie.
Ook kan creatine zorgen voor een (kleine) gewichtstoename doordat het lichaam wat meer vocht vast houdt.

Voordat ik me zelf naar de sportschool sleep, drink ik graag een kopje koffie. Ik weet dat ik best wel wat effect voel: ik merk dat ik net even wat alerter word, zeker na een dagje werken, op de bank na het avondeten. Volgens het voedingscentrum is het ook bewezen dat bij gebruik vanaf 75 mg cafeïne je sportprestaties kunnen verbeteren. In 1 kopje koffie van 125 ml zit ongeveer 60 mg cafeïne, in een kopje zwarte thee 30 mg en in een kopje groene thee 20 mg.

Voor mij is de keuze snel gemaakt; lekker, goedkoop en toch wat oppeppend: een ouderwets bakje koffie!

Behoefte aan begeleiding van een diëtist? Op zoek naar een diëtist die jou kan begeleiden bij jouw patronen, leefstijl, gezondheid of behoefte aan persoonlijk advies? Neem gerust contact op met onze receptie: 023-5573344 of mail naar receptie@dewinter.nl

 

Laatste nieuws & blogs

Nieuws

Train jouw buik!

Gewichtheffen, sprinten, kogelstoten, fitness en ga zo maar door. Prestaties spelen hierbij vaak een grote rol. Om een betere prestatie te krijgen, is er best

Lees verder »
Blog

Hersenen en voeding

Je hersenen gebruiken meer energie dan elk ander orgaan in je lichaam. Van iedere hap eten die we eten gaat 20% van de energie naar

Lees verder »
Blog

Histamine intolerantie

In de praktijk zie ik veel cliënten met maag-darm problemen en andere diverse klachten. Een deel hiervan blijkt histamine intolerantie te hebben en reageert heel

Lees verder »