Boulimia komt vaker voor dan je denkt

Ijs, snoep, chips & sporten

Zet een groep van 100 jonge vrouwen bij elkaar en één tot zelfs drie van hen lijdt aan boulimia nervosa. Een huisarts met 2000 patiënten heeft gemiddeld 18 patiënten met boulimia nervosa in de praktijk. En dat zijn nog voorzichtige cijfers, want voor veel mensen met boulimia is de stap naar hulpverlening helaas nog te groot. Er zijn dus waarschijnlijk veel meer mensen met boulimia dan je denkt.

Hoe herken je boulimia?
Het is vaak moeilijk om boulimia bij anderen te herkennen, omdat de meeste mensen met boulimia een normaal lichaamsgewicht hebben. Maar boulimia kan ook voorkomen in combinatie met overgewicht of juist met ondergewicht. Soms wisselt boulimia zich af met een andere eetstoornis zoals anorexia nervosa of binge eating disorder. Mensen met boulimia zijn veel bezig met eten en niet eten. Periodes van eetbuien worden afgewisseld door compensatiegedrag zoals weinig eten, braken of gebruik van laxeermiddelen.

Domme ziekte?
Dat boulimia geen onschuldige stoornis is en ernstige complicaties met zich mee kan brengen weten de meeste mensen wel. Hartritmestoornissen, hartstilstand en leverproblemen zijn maar een paar van de consequenties die boulimia kan hebben. Is het dan geen teken van domheid als je aan boulimia hebt? Nee, je bent zeker niet dom, en ook niet gek of slap als je je in de kenmerken van boulimia herkent. Opvallend genoeg komen eetstoornissen zelfs vaker voor onder hoogopgeleiden. Mijn ervaring is bovendien dat cliënten met een eetstoornis vaak bijzonder leuke, intelligente en lieve vrouwen (of mannen) zijn. Misschien in sommige gevallen wel te lief, ambitieus of perfectionistisch.

Hoe nu verder?
Denk je dat je misschien boulimia hebt, dan is het belangrijk dat je een hulpverlener vindt met wie je een klik hebt en die genoeg afweet van eetstoornissen. Wanneer je braakt of laxeerpillen gebruikt is het verstandig hier zo snel mogelijk mee te stoppen. Het kan zijn dat je hierdoor tijdelijk wat meer vocht vasthoudt en dus even iets zwaarder bent, maar dat verdwijnt vanzelf. Braken en laxeren heeft alleen nadelen, geen voordelen. Wist je dat je met braken nooit al het voedsel dat je gegeten hebt kunt uitbraken? Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat maar liefst 1/3 van het gegeten voedsel blijft hangen of al is opgenomen door het lichaam. Het effect van laxeermiddelen is zelfs nihil te noemen. Het enige verlies aan gewicht op de weegschaal is te wijten aan een verlies aan vochtmassa.

Wil je persoonlijk advies en begeleiding bij boulimia of een andere eetstoornis? Neem gerust contact op met één van onze diëtisten. We zijn werkzaam in de regio Noord- en Zuid Holland. Online een afspraak inplannen is ook mogelijk! De diëtist zit in het basispakket van de zorgverzekering. www.dewinter.nl tel: 023 5573344 receptie@dewinter.nl

 

Laatste nieuws & blogs

Blog

Ik eet uit emotie, en nu?

Enkele maanden geleden zijn we met alle collega-diëtisten van Voedingsadviesbureau De Winter naar de scholing ‘Emotie-eten de baas’ geweest. Interessant én leerzaam. Ik heb altijd

Lees verder »