Binge eating disorder (eetbuistoornis)

Wat je moet weten over eetbuien

Wanneer je last hebt van binge eating eet je bijzonder veel voedsel in een hele korte tijd. Het eetgedrag tijdens een eetbui heb je meestal niet in de hand. Stoppen kan bijna niet. Dit kan zorgen voor grote problemen, zoals angsten, een ongezonde relatie met voeding en snelle gewichtstoename. Binge eating disorder wordt ook wel eetbuistoornis genoemd.

Maar binge eating disorder hoeft niet permanent te zijn. Hoe sneller je hulp krijgt, hoe groter de kans dat je beter wordt.

Schaamte bij binge eating disorder
Inhoud

De oorzaak van binge eating disorder

Net zoals andere eetstoornissen is er vaak geen duidelijke oorzaak voor het ontwikkelen van een binge eating disorder. Meestal is het een samenloop van omstandigheden die een eetbuistoornis veroorzaken. Soms is er echter wel een bepaalde gebeurtenis waardoor iemand een eetbuistoornis is gaan ontwikkelen. Deze gebeurtenis staat vaak nooit volledig op zichzelf, en heeft vaak een lange aanloop voordat het zich volledig ontwikkeld in een eetbuistoornis.

Sommige mensen hebben een aanleg voor het ontwikkelen van een eetbuistoornis. Negatieve ervaringen, slecht zelfbeeld, cultuur, opvoeding en directe omgeving kunnen een rol spelen in het ontwikkelen van een eetstoornis. Soms kunnen de eetbuien een gevolg zijn van te weinig eten, of wanneer men een slechte periode doormaakt. Het kan zo zijn dat op een gegeven moment het eten een manier kan worden om met dingen om te gaan.

4 taartjes met meetlint

Wat zijn de symptomen van binge eating disorder?

Hoewel de eetbuien de emotionele pijn verzachten, zorgen ze vaak achteraf voor schuldgevoelens, en schaamte. Men houdt een binge eating disorder vaak verborgen voor de buitenwereld. Waar herken je binge eating disorder aan?

Een eetbuistoornis heeft vaak de volgende kenmerken:

  • Blijven dooreten tot er een onaangenaam vol gevoel ontstaat, of braakt
  • Veel voedsel eten, ondanks dat je geen honger hebt
  • Geen controle hebben over de eetbui
  • Tijdens een eetbui sneller eten dan normaal
  • Na een eetbui van jezelf walgen, je schuldig voelen, of je somber voelen.
  • Geen pogingen doen om de calorieën weer kwijt te raken, bijvoorbeeld door middel van braken, sporten of laxerende middelen te gebruiken.
  • Alleen eten uit schaamte
  • Ondanks dat je geen honger hebt, toch het idee hebben dat je moet eten
  • Geen plezier of weinig smaak beleven aan het eten
  • Snelle gewichtstoename en overgewicht

Je spreekt van een binge eating disorder wanneer je op z’n minst een keer per week, drie maanden lang een eetbui hebt.

De gevolgen van een eetbuistoornis

Net zoals iedere andere eetstoornis, heeft binge eating bij veel mensen impact op hun leven. Het is een probleem die zich niet alleen mentaal afspeelt, maar ook lichamelijke en relationele effecten heeft. 

Wat zijn de gevolgen van binge eating disorder?

  • Men kan problemen krijgen met hun sociale leven. Wanneer er sprake is van een binge eating disorder, wil men vaak het overmatig eten geheim houden. Hierdoor kan het lastig zijn om relaties te starten, op te bouwen of in stand te houden. 
  • Ook de gezondheid verminderd. Door het constante eten kan men moe worden, diabetes krijgen, en flink overgewicht of obesitas hebben. 
  • De mentale gezondheid verslechterd. Men kan last krijgen van een depressie, een laag zelfbeeld, eenzaamheid, schaamte of angsten.

Hulp bij eetbuien

Een binge eating disorder behandeling wordt op maat gemaakt. We kijken naar de persoon, de klachten, en de ernst van de stoornis. In de behandeling staan altijd de gedachten rondom voedsel, gewicht en hun lichaam centraal. Hierbij zorgen we voor goede hulp en ondersteuning bij het veranderen van het gedrag. We leren je bijvoorbeeld hoe je eetregels kan doorbreken, de eetbuien stopt, en hoe je regelmatiger kan eten. Ook pakken we problemen als onzekerheid en negatief zelfbeeld, de omgang met emoties, en perfectionisme aan. Soms kunnen gesprekken met de partner of de ouders een onderdeel zijn van de behandeling. Dit is echter niet verplicht.

Ik ken iemand met binge eating disorder

Vermoed jij een binge eating disorder bij een familielid, collega, vriend of vriendin? Dan wil je deze eetstoornis misschien bespreekbaar maken. Het is belangrijk om weg te blijven van oordelen en goedbedoeld advies. Dit zorgt alleen maar voor meer schaamte, en het verstoppen van de eetstoornis. Laat ze daarentegen weten dat je er voor ze bent. Indien het zich toelaat, zoek samen dan zo snel mogelijk hulp. Hoe sneller er hulp is, hoe groter de kans dat iemand geneest van binge eating disorder. 

Veelgestelde vragen over ondergewicht

Veel mensen die last hebben van eetbuien doen dit wegens psychische (emotionele) redenen. Maar ook als je bijvoorbeeld lang niet hebt gegeten en je lichaam je tot een eetbui toe zet. Het is belangrijk om met behulp van een diëtist na te gaan wat de onderliggende oorzaken zijn van een eetbuistoornis.

Hierbij een aantal tips:

  • Veel water drinken;
  • Complete maaltijden eten:
  • Eet op afgesproken / vaste tijden;
  • Zorg dat je voldoende eiwitten binnenkrijgt, die het hongergevoel tegen gaan;
  • Probeer zo veel mogelijk “trigger food” of ongezonde snacks te vermijden, ook bij honger.

Je merkt na een eetbui dat je lichaam een optater heeft gekregen. Bijvoorbeeld een opgeblazen gevoel. Drink de dag erna veel water zodat je jouw lichaam weer goed door laat spoelen. 

Heb jij last van eetbuien?

Wij kunnen je helpen met een geschikte behandeling

Onze specialisten, waaronder Ankie, kunnen jou helpen om stapsgewijs iets te doen tegen jouw eetbuien. Neem contact met ons op zodat we met je kennis kunnen maken en met jou mee kunnen denken over een oplossing wat bij jou past.