Ben ik vet slecht bezig?

Al meer dan 25 jaar voeren voedingsdeskundigen samen met de overheid campagne tegen het eten van vet. Vet wordt zo veel mogelijk uit voedingsmiddelen gehaald: magere melk 0% vet, magere kwark 0% vet, halvarine (< 40% vet), 30+-kaas, light chips, light pindakaas en ga zo maar door. Even leek dit een oplossing voor overgewicht, maar toen gingen we weer te veel koolhydraten en te weinig vet eten. Is vet wel zo vet slecht als iedereen denkt?

Vet veel voordelen

Zo’n 20-40% van je dagelijkse voeding moet uit vet bestaan. Dit percentage geeft al aan dat vet voor het lichaam heel belangrijk is. Het levert energie en essentiële vetzuren die het lichaam zelf niet kan aanmaken. Daarnaast zijn vetten noodzakelijk als brandstof en als bouwstenen voor het lichaam, geven ze reserve-energie (bescherming tegen de kou) en zorgen ze voor de opname van bepaalde vitamines. Vetten hebben dus wel degelijk voordelen!

Roomboter: boycotten of niet?

Toch kiezen we meestal de voedingsmiddelen waar volgens de verpakking het minste vet in zit. Zonde, want ons lichaam heeft vet nodig, maar dan wel de goede vetten. Welke dat zijn kan je onthouden met een simpel ezelsbruggetje:

Verzadigde vetten – Verkeerd

Onverzadigde vetten – O

Moet je verzadigde vetten dan helemaal boycotten? Dat hoeft ook weer niet: je dagelijkse voeding mag voor maximaal 10% uit verzadigd vet bestaan.

Dit betekent dat het niet erg is als je een keer in roomboter (bron van verzadigd vet) bakt. Het gaat voornamelijk om het totale plaatje. Eet je veel gebak, snacks en chocolade? Dan krijg je daarmee al veel verzadigd vet binnen, en is het niet verstandig om daarbovenop nog eens roomboter te gebruiken. Maar eet je over het algemeen gezond, dan kan (een beetje verzadigd) vet geen kwaad.

Lekker smeren met sandwichspread

Beleg je boterham eens met pindakaas of sandwichspread in plaats van halvajam, en geniet gerust van een beetje mayonaise (liever in de tonijnsalade dan met patat, dat dan weer wel). Deze producten zitten namelijk boordevol onverzadigde en dus goede vetten. Andere bronnen van goede vetten zijn: vloeibare bak- en braadboter, oliën, (vette) vis, avocado en ongezouten noten.

Maar let op..

Dit is natuurlijk geen vrijbrief om massaal vet te gaan eten, maar zolang de hoeveelheid vet die je binnenkrijgt niet meer dan 20-40% (inclusief maximaal 10% verzadigd vet) van je dagelijkse voeding uitmaakt, dan ben je vet GOED bezig!

Laatste nieuws & blogs

Nieuws

Train jouw buik!

Gewichtheffen, sprinten, kogelstoten, fitness en ga zo maar door. Prestaties spelen hierbij vaak een grote rol. Om een betere prestatie te krijgen, is er best

Lees verder »
Blog

Hersenen en voeding

Je hersenen gebruiken meer energie dan elk ander orgaan in je lichaam. Van iedere hap eten die we eten gaat 20% van de energie naar

Lees verder »
Blog

Histamine intolerantie

In de praktijk zie ik veel cliënten met maag-darm problemen en andere diverse klachten. Een deel hiervan blijkt histamine intolerantie te hebben en reageert heel

Lees verder »