Barbecueën? Helemaal zo slecht nog niet!

De zon laat zich steeds meer zien. De temperatuur loopt op tot 20 °C, soms 25 °C. Eindelijk, de zomer gaat beginnen! En wat is in deze tijd lekkerder dan na een lange werkdag de barbecue aan te steken en met het gezin buiten te eten?

Barbecueën wordt vaak als ongezond gezien, terwijl barbecueën eigenlijk ideaal is voor een gezond gewicht. Je grilt je vlees waardoor er veel vet verdwijnt in de barbecue. Bovendien is barbecuevlees vaak mager en is er geen extra vet nodig om te bakken (hooguit een drupje olie om het rooster in te vetten).

Magere vleessoorten die geschikt zijn voor de barbecue zijn onder andere ribkarbonade, saté van de haas of de kip, kipfilet, runderbiefstuk en lamsbiefstuk. Maak het nog lekkerder door spiesen te maken van vlees met daartussen stukjes paprika, champignons en ui. Een stukje vis in folie met wat verse kruiden is ook heerlijk ter afwisseling.

Sausje erbij?

Rode sauzen zijn caloriearm: ketchup, curry, barbecuesaus en chilisaus. 1 sauslepel barbecuesaus bevat 20 kcal terwijl 1 sauslepel knoflooksaus maarliefst daarentegen 95 kcal bevat! Vind je knoflooksaus eigenlijk wel erg lekker? Neem dan wat minder dan je normaal doet.

Bij gezond barbecueën hoort natuurlijk een salade: tomaat, komkommer, verschillende slasoorten of een kant en klare rauwkostmix. Even opletten met de dressing: kies er één met een laag percentage olie. Of, beter nog, zonder olie.

Aankomen van een avondje barbecueën?

Het is onmogelijk om van één keer barbecueën aan te komen. Als je op de weegschaal ziet dat je aangekomen bent komt dat meestal doordat je vocht vasthoudt. Een barbecuemaaltijd kan namelijk wat zouter geweest zijn dan je normaal gewend bent.

Om 1 kilo aan te komen in gewicht moeten 7000 calorieën meer worden gegeten. 7000 calorieën staat gelijk aan 28 theelepels kruidenboter + 42 stukjes stokbrood + 5 hamburgers + 9 eetlepels knoflooksaus + 4 magnums.

Aan de andere kant: eet je gedurende 2 weken elke dag 500 kcal te veel, dan kom je in twee weken tijd al snel 1 kg aan. Dit staat gelijk aan 24 kg per jaar! En 500 kcal heb je al binnen met 5 eetlepels knoflooksaus.

Dus maak de juiste keuzes en geniet van je barbecue!

Wil je meer weten over gezond eten? Onze diëtisten vertellen je graag meer. Neem gerust contact op voor het maken van een afspraak.

 

Laatste nieuws & blogs

Blog

Ik eet uit emotie, en nu?

Enkele maanden geleden zijn we met alle collega-diëtisten van Voedingsadviesbureau De Winter naar de scholing ‘Emotie-eten de baas’ geweest. Interessant én leerzaam. Ik heb altijd

Lees verder »