Afvallen is topsport

Afvallen is in theorie eigenlijk heel simpel: we moeten minder eten dan we verbruiken. De stelling ‘ieder pondje komt door het mondje’ klopt dus nog ook? Als diëtist heb ik inderdaad de ervaring dat dit zo is. Uitzonderingen daargelaten, bijvoorbeeld als er sprake is van bepaalde medische klachten.

Waarom zij wel en ik niet?

Maar hoe kan het dan dat mijn buurvrouw alles kan eten en geen grammetje aankomt? Waar laat ze die boterhammen en die borden boerenkool? Als ik dat allemaal zou eten, zou ik al lang 10 kilo zwaarder zijn.

Veel is logisch te verklaren. Misschien heeft mijn buurvrouw zonder dat ik het weet last van stress, en krijgt ze in sommige periodes geen hap door haar keel. En die vriendin, die eigenlijk iets te zwaar is, snoept misschien wel meer dan zij zich bewust is.

Mmm… warme appeltaart

Toch is er ook sprake van een genetische aanleg. Je hebt het of je hebt het niet. Zelf heb ik daar geen moeite mee. Een kom yoghurt met muesli? Héérlijk gezond. Maar ook van een punt warme appeltaart kan ik enorm genieten. Maar de dag erna heb ik geen behoefte om weer iets ongezonds te halen. En daarom loopt het ook niet uit de hand.

In mijn praktijk zie ik veel mensen met eet- en gewichtsproblemen. Afvallen is echt niet zo makkelijk. Als het wel makkelijk was, was niet half Nederland te zwaar, en had ik ook geen werk gehad. Je zou zeggen: de boeken van Sonja Bakker en Dr. Frank gingen met miljoenen tegelijk over de toonbank, dan moeten we met zijn allen toch heel wat kilo’s zijn kwijtgeraakt? Zo simpel ligt het dus niet.

Succesvol afvallen is topsport!

Een dieet volgen is niet zo moeilijk, het gaat om de stap erna. Dáár ligt de sleutel tot succes. Volg onze blog en social media en je zult het ontdekken. Eén ding kan ik alvast vertellen: afvallen heeft alles te maken met het aanpassen van je eetgedrag. Geen drastische maatregelen dus, maar bewust met eten omgaan, en eetgewoontes die je op de lange termijn kunt volhouden. En dan mag je op zijn tijd best genieten van een lekker stuk appeltaart.

Laatste nieuws & blogs

Blog

Ik eet uit emotie, en nu?

Enkele maanden geleden zijn we met alle collega-diëtisten van Voedingsadviesbureau De Winter naar de scholing ‘Emotie-eten de baas’ geweest. Interessant én leerzaam. Ik heb altijd

Lees verder »