Ademhaling de tool tegen emotie-eten?!

Een vervelende dag op school of werk gehad? Iemand die een vervelende opmerking tegen je heeft gemaakt? Of juist een avondje niks te doen? Allemaal situaties die eenmaal thuis het verleidelijk maken om de (koel)kast in te duiken. De drang naar eten voelt zo sterk en is voor het gevoel niet te stoppen. Herkenbaar? In deze blog wil ik een oefening met jou delen die je overal kan toepassen, gratis is en niet lang duurt, want zeg nou zelf de meest gebruikte smoes is waarschijnlijk: daar heb ik geen tijd voor? Of dat kan toch niet op mijn werk? Of ik dat is te duur?

Emotie-eten
De overkoepelende term voor troosteten, stress-eten, vervelingseten en gezelligheidseten is emotie-eten. Dit is een vaardigheid die aangeleerd is om met gevoelens om te gaan en uiteindelijk een vervelende gewoonte is geworden. Iets waar het lichaam om vraagt zonder bij het achterliggende gevoel stil te staan.
Wellicht vroeger gevallen en getroost doordat iemand je een koekje of snoepje gaf? De inmiddels ingeburgerde traktaties die veel blijheid en gezelligheid meebrengen. Zulke situaties kunnen de hersenen verbanden laten leggen tussen emoties en eten. Hoe vaker het voorkomt, hoe sterker het verband wordt om zo met gevoelens om te gaan. Zonder te beseffen welk gevoel eraan ten grondslag lig. Eenmaal gesnaaid ontstaat dat volle gevoel waar menig mens zich schuldig om voelt, omdat dat niet volgens plan is verlopen. Het gevolg? Verdriet, boosheid en frustratie. Een ‘mooie’ afleidingsmethode om ons rot te voelen over iets anders dan de oorzaak van de snackattack.

Focus op de kern
Ik kan nu adviezen geven om de schade te beperken, zoals vervang de chocola/koekjes/snoepjes voor komkommertjes, worteltjes en een glas water. Dat kan inderdaad de schade beperken, maar dan richten we ons niet op de oorzaak. Zeg nou zelf knip jij onkruid wat boven de grond zit weg of probeer je de wortel en al eruit te trekken? Precies! Het is misschien wat lastiger maar geeft op termijn het langste effect.
Kortom we willen naar de kern en proberen gedrag te veranderen door een nieuwe gewoonte aan te leren. Het is niet realistisch om dit aan te leren in een aantal dagen. Hoelang gebruik je tenslotte eten al als vaardigheid om met emoties om te gaan?

Ademhalingsoefening, probeer het eens uit!
Ontspan je nek en schouderspieren. Schud ze even los. Adem langzaam door de neus in en tel tot drie. Tuit je lippen en adem op een natuurlijke wijze uit. Je hoeft niet anders te gaan ademhalen en ook niet de lucht uit je longen te persen. Stel je voor dat je alle zaadjes van een uitgebloeide paardenbloem wegblaast. Herhaal dit en let op je ademhaling de manier hoe je zit, op het moment dat je rustig/ ontspannen bent kun je stoppen.

Oefening baart kunst!
Door je ademhaling in te zetten leid je je hersenen af van de gedachtes over eten, waardoor de drang naar eten kan verminderen. Probeer ademhalingsoefeningen te zien als een nieuwe vaardigheid die gebruikt kan worden om tot jezelf te komen en even te ontspannen, waardoor je de ruimte creëert om na te denken, keuzes af te wegen en op termijn een snackattack niet te voorkomen.  Nogmaals dit is geen wondermiddel wat binnen een dag werkt, maar wel een mooi hulpmiddel wat op lange termijn effect heeft. Even doorzetten, niet opgeven want oefening baart kunst!

Wil je meer weten over emotie-eten en ademhalingsoefeningen? of heb je behoefte aan persoonlijk advies? Neem gerust contact op voor het maken van een afspraak. De begeleiding van de diëtist valt binnen de vergoeding van het basispakket.

Voedingsadviesbureau De Winter, tel: 023-5573344  receptie@dewinter.nl

Laatste nieuws & blogs

Nieuws

Train jouw buik!

Gewichtheffen, sprinten, kogelstoten, fitness en ga zo maar door. Prestaties spelen hierbij vaak een grote rol. Om een betere prestatie te krijgen, is er best

Lees verder »