5 tips voor meer verzadiging!

Het is niet altijd even makkelijk om te leren luisteren naar ons honger- en verzadigingsgevoel. Door bewust te eten, kun je al een eerste stap zetten. Wil je voorkomen dat je te veel eet of dat je te snel opnieuw honger krijgt? Hou dan rekening met volgende tips:

1.Eet meer groente

Laat groente tijdens de avondmaaltijd minimaal de helft van de bord uitmaken. Kies bijvoorbeeld voor 2 soorten groenten of neem een salade bij de warme maaltijd. Denk ook eens aan groenten tussendoor of bij de lunch, zoals een kommetje groentesoep of wat rauwkost.

Zie ook mijn favoriete lunchrecept onderaan de pagina!

2. Eet fruit zo onbewerkt mogelijk

Eet fruit zoveel mogelijk met schil, dit verzadigt meer. Eet daarnaast fruit liever niet verwerkt in sap of een smoothie. Hoe meer je moet kauwen, hoe beter het verzadigt!

3. Kies vaker voor volkoren

Denk aan volkoren brood, volkoren crackers, volkoren pasta en zilvervliesrijst, maar ook aan groenten en fruit. Deze leveren niet alleen meer vitaminen en vezels, maar zorgen ook voor een betere verzadiging.

4. Eet iedere maaltijd eiwitten

Door aan iedere maaltijd eiwitten toe te voegen, ervaar je meer verzadiging. Bijvoorbeeld magere vleeswaren of kaas op brood, een schaaltje yoghurt, een glas melk of een stukje vlees/ vis of vleesvervanger bij de warme maaltijd.

5. Neem de tijd om te eten

Eetsnelheid en goed kauwen spelen ook een belangrijke rol. Als je snel eet, geef je jouw lichaam nauwelijks de kans om verzadigingssignalen uit te sturen. De kans wordt groter dat je snel te veel eet, voorbij het punt van verzadiging. Eet daarom bewust, gezond, niet te snel en kauw goed!

Volkoren toast met avocadospread en champignons

Bereidingswijze

  • Snijd de champignons in plakjes. Verhit een beetje olie in een koekenpan en bak de champignons zo’n 3 minuten, totdat ze bruin zijn en het vocht is verdampt. Bak daarna de sojasaus en peper een minuutje mee.
  • Maak vervolgens de avocadospread. Prak een halve avocado fijn en meng een eetlepel zuivelspread erdoor. Je kunt eventueel nog een snufje peper toevoegen.
  • Smeer daarna de avocadospread over de boterhammen. Beleg dit met de gebakken champignons.

TIP: doe de boterhammen in de broodrooster voordat je de broodjes belegd.

Wil je graag persoonlijk voedingsadvies rondom verzadiging? Of heb je hulp nodig bij overige voedingsgerelateerde vragen? Onze diëtisten staan voor je klaar. Neem contact op me onze receptioniste via: 023 557 33 44 of stuur een mailtje naar receptie@dewinter.nl. Een telefonisch consult is ook altijd mogelijk!

 

Laatste nieuws & blogs

Blog

Ik eet uit emotie, en nu?

Enkele maanden geleden zijn we met alle collega-diëtisten van Voedingsadviesbureau De Winter naar de scholing ‘Emotie-eten de baas’ geweest. Interessant én leerzaam. Ik heb altijd

Lees verder »